Έργα και ημέρες Κώστα Σημίτη: Πως η Goldman Sachs μέσω της titlos plc κέρδισε 400 εκ.ευρώ σε ένα βράδυ! Είναι η titlos plc ο δούρειος ίππος που χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της καταστροφής της Ελληνικής Οικονομίας; Στοιχεία που αποκαλύπτουν όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας που θα σοκάρουν!!!

Γράφει ο Λάζαρος Ελευθεριάδης

Η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας κ. Κ. Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν *** το περίφημο “currency swap”.

Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, το καταμετρούσαν σε δολάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ, να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ.

Η συμφωνία με τη Goldman Sachs, επέτρεψε στην Ελλάδα, να κάνει την μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό, ούτως ώστε, το χρέος να εμφανιστεί μειωμένο στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ και ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητος και Ανάπτυξης.

Το όφελος της Goldman Sachs, από την παραπάνω “διευκόλυνση”, σύμφωνα με δική της δήλωση ήταν της τάξης των 2.3 δισ.

Στόν Αμερικάνικο Τύπο οι συμφωνίες είχαν όνομα :

Αριάδνη, Αίολος και Άτλας, τρεις εταιρείες-οχήματα, ειδικού σκοπού (plc).

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, των Financial Times, του Euroweek και άλλων δημοσιογραφικών portals, η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη συμφωνία, Goldman Sachs – Ελλάδας το 2000, και σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει για λογαριασμό της Goldman Sachs, μέρος των μελλοντικών εσόδων του Ο.Π.Α.Π.

Ο «Αίολος», ιδρυθείς το 2001, επέτρεψε τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο «Άτλας», την ίδια χρονιά, τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη διοδίων.

Στη διαχείριση και εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών και των συναλλαγών τους, φέρονται να εμπλέκονται επίσης, οι Morgan Stanley και UBS, και οι ελληνικές Τράπεζες, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Η Ελλάδα πρακτικά, δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά, με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές της.

Ουσιαστικά “υποθήκευε” εν έτη 2000, 2001, 2002, τα μελλοντικά Δημόσια έσοδα, πρός τούς πιστωτές μας, παλαιούς πρός το παρόν.

Ο “παλιός” κλασικός τρόπος βεβαίου αποτελέσματος, δημιουργίας Δημόσιου χρέους σε μιά χώρα.

Το κομβικό έτος λοιπόν, το 2005, οι συμφωνίες κλιμακώνονται και μεταβάλλονται, για κάποιο λόγο, η Goldman Sachs, “πουλάει” μαζεμένες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντί της (5,1 δις ευρώ), στην Εθνική Τράπεζα.

Το έτος 2009 ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία “φάντασμα” (διότι η συναλλαγή έγινε στη δευτερογενή αγορά), ονόματι Titlos plc, η οποία εκδίδει ομολογίες ύψους 5,1 δις ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα.

Η Titlos plc, λοιπόν, «αγοράζει» με αυτές τις Ομολογίες από την Εθνική Τράπεζα, τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου, αλλάζοντας όμως το επιτόκιο σε ελάχιστο 6.5% κυμαινόμενο.

Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο του 2039.

Στη συμφωνία της Titlos plc, με το Ελληνικό Δημόσιο όμως, υπάρχει ρήτρα, η οποία προϋποθέτει υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, ώς εγγύηση της συμφωνίας.

Η ρήτρα προβλέπει επίσης, ότι αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή της Εθνικής Τράπεζας, τότε ακυρώνεται επί της ουσίας η υποχρέωση καταβολής των τόκων από την Titlos plc στο Δημόσιο, και αμφότερες οι πλευρές έχουν σοβαρό πρόβλημα πιστωτικής έκθεσης.

Δηλαδή σήμερα, με την χρεοκοπία της χώρας, το Ελληνικό δημόσιο “χάνει” τούς τόκους τους οποίους έπρεπε να καταβάλει η Titlos plc.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και επενδυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα, έχει άμεση σχέση με την αύξηση του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

Οφείλω να επισημάνω τα δύο σημαντικά και αξιοσημείωτα γεγονότα:

το πρώτο γεγονός είναι ότι, η Goldman Sachs “πουλάει” όλες τίς “υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντί της, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το έτος 2005, λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης απο τον κ. Κ. Καραμανλή με υπουργό οικονομικών τον Γ. Αλογοσκούφη, και λίγο πρίν ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση με την κορύφωσή της, τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Και το δεύτερο γεγονός είναι η ίδρυση της Titlos plc απο την Εθνική Τράπεζα, η οποία έγινε στο τέλος του 2008, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, και η οποία (Titlos plc) αγοράζει έναντι 5.1 δισ. τίς οφειλές πλέον του δημοσίου, με σταθερό επιτόκιο 4.5%, εκδίδοντας “ομολογίες” λήξης το 2039, και εισπράτει επιτόκιο 6.6%, κυμαινόμενο, και πάντως όχι μικρότερο του 6.6%.

Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τιμές στα επιτόκια των πρώτων swaps, η Titlos plc, θα απέδίδε στην Ελλάδα το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο σταθερό 4,5% και η Ελλάδα θα απέδιδε στην Titlos plc, το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο 6,6% κυμαινόμενο.

Την διαφορά των επιτοκίων του 2.1 %, θα την οφελείτο η Titlos plc.

Με την επιμήκυνση του αρχικού χρέους από το 2019 στο 2039, η Ελλάδα χρεώνεται με τουλάχιστον επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην συμφωνία με την Titlos plc, υπάρχει ένας όρος ο οποίος όμως διαφοροποιεί πλήρως την συμφωνία, επι το δυσμενέστερον για την Ελλάδα, ο όρος της πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος ή της Εθνικής Τραπέζης, ο οποίος ακυρώνει άμεσα την υποχρέωση καταβολής τόκων απο την Titlos plc στο Ελληνικό δημόσιο, την ίδια στιγμή όμως, το Ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να έχει υποχρέωση καταβολής των δικών του υποχρεώσεων (τους τόκους) στην Titlos plc, και βέβαια στην Goldman Sachs.

Τελικός κερδισμένος, οι Τράπεζες, δια μέσου της Titlos plc.

Οποία χαρά για τούς Τραπεζίτες !!!

Ποιός πληρώνει;

ο Ελληνας πολίτης!

Δυστυχώς για μιά ακόμη φορά !!!

Οι εταιρείες οι οποίες δημιουργηθήκαν, είχαν όλες έδρα στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, και κατά περίεργο τρόπο όλα τα Δ.Σ. των εταιρειών αυτών του Ελληνικού δημοσίου συγκροτούνται απο τα ίδια πρόσωπα τους αλλοδαπούς A. Kamarowsky, Federigo Cannizzaro και Jean-Marc Debaty.

Οι εταιρείες ήταν οι εξής :

1. Hellenic Securitisation : Η πρώτη σύμβαση υπεγράφη το 2001 και είχε ώς αντικείμενο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, συνολικού ποσού 740.000.000 Ευρώ. Οι προμήθειες πέραν των τόκων, υπολογίζονται σε 15,4 εκατομμύρια Ευρώ, και η λήξη των πληρωμών προσδιορίστηκε μεταξύ του έτους 2009 και 2011.

2. Ariadne S.A. : Δημιουργήθηκε στίς 13 Δεκεμβρίου 2000 και τιτλοποίησε έσοδα ύψους 650.000.000 Ευρώ απο τα κρατικά λαχεία.Οι προμήθειες που πληρώθηκαν εκτός των τόκων, ξεπέρασαν τα 16,3 εκατομμύρια Ευρώ και η λήξη των πληρωμών προσδιορίστηκε το έτος 2013.

3. Atlas S.A. : Η σύμβαση υπεγράφη στίς 23 Οκτώμβρη του 2001 και τιτλοποίησε έσοδα συνολικού ποσού 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ απο μελλοντικές εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου απο το Γ! Κοινοτικό Πλαίσιο.Οι προμήθειες οι οποίες πληρώθηκαν ανήλθαν στο ποσόν των 19,2 εκατομμυρίων Ευρώ, και οι λήξεις των πληρωμών είχαν προσδιοριστεί για το έτος 2005 και το 2007.

4. Aeleos S.A. : Δημιουργήθηκε στίς 13 Δεκεμβρίου του 2001 και τιτλοποίησε έσοδα ύψους 355 εκατομμυρίων Ευρώ από μελλοντικές εισπράξεις του δημοσίου απο το Eurocontrol (τέλη αεροδρομίων).Οι προμήθειες ανήλθαν στο ποσόν των 17,8 εκατομμυρίων Ευρώ και η λήξη των πληρωμών ορίστηκε στίς 13 Δεκεμβρίου του έτους 2019.

Η Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), “ανακάλυψε”, ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε συνάψει 13 αντίστοιχες συμφωνίες με τίς οποίες η αμερικανική Τράπεζα Goldman Sachs, κέρδιζε πακτωλό εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ η χώρα κατόρθωσε να “εξωραίσει” το δημόσιο χρέος, μόνον, κατά το ποσόν τών 5,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό της γνώσης του Θέματος απο όλους, εντός και εκτός της ΕΕ, απο το ότι, σε έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησε η Eurostat το έτος 2008 για την ύπαρξη και διαχείριση αυτών των παραγώγων “προιόντων”, ο τότε Υπουργός οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, διαβεβαίωσε εγγράφως την Eurostat, ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Οί παραπάνω offshore εταιρείες, είχαν την Ελληνική κρατική σφραγίδα και έδρα το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί, πώς τα παραπάνω “προιόντα-συμφωνίες-εταιρείες”, ονομάζονται “τιτλοποιήσεις εσόδων του δημοσίου” και ουσιαστικά αποτελούν προείσπραξη θεσμοθετημένων και βεβαίων εσόδων του Δημοσίου απο διάφορους φορείς με εκχώρηση δικαιωμάτων.

Αυτό όμως το οποίο προκαλεί ερωτηματικά και αναδεικνύει το μέγεθος της απάτης, είναι το γεγονός ότι το τελικό κόστος όλου αυτού του “πανηγυριού” με στόχο να κρύψει χρέος 2,8 δισεκατομμύρια, θα κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 16 δισεκατομμύρια Ευρώ, και η Goldman Sachs μέσα σε ένα βράδυ κέρδισε 400.000.000 Ευρώ και εξασφάλισε έως το έτος 2039 έσοδα ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, απο τούς τόκους των “συμφωνιών”.

Στον ισολογισμό του 2010 ο οποίος κατατέθηκε το περασμένο φθινόπωρο, στην βουλή απο τον κ. Βενιζέλο ώς υπουργό των οικονομικών, αναφέρεται ότι την συγκεκριμένη χρονιά “τα εκτός αγοράς” Swap προσέθεσαν στο σύνολο του Δημοσίου χρέους, 5,2 δισεκατομμύρια επιπλέον Ευρώ.

Πήγαμε να κρύψουμε 2,8 δισεκατομμύρια και επιβαρύναμε το χρέος της χώρας κατά 5,2 δισεκατομμύρια, εκτός αμοιβών, προμηθειών, τόκων, κτλ. των μεσολαβούντων Τραπεζιτών και προθύμων πρός “εξυπηρέτηση” λαμόγιων.

Πώς λοιπόν αυτό το δύσμοιρο κράτος να ορθοποδήσει, όταν άπαντες, πολιτικοί, Τραπεζίτες, “λαμόγια της αγοράς”, και κάθε λογής θεομπαίχτης απομυζεί και παρασιτεί είς βάρος του ;;;

Πώς το κίνημα “δεν πληρώνω” να επιτύχει τον αγώνα του στίς ανάλγητες αυξήσεις των διοδίων, όταν ήδη κάποιοι κύριοι, είχαν εκχωρήσει τα έσοδά του απο το 2001 με συμφωνίες στούς Τραπεζίτες.

Όσοι προσέθεσαν αποδεδειγμένα και επιβάρηναν το Δημόσιο χρέος, χωρίς ανάλογο κέρδος για την χώρα, οφείλουν να επιβαρυνθούν και του κόστους των επιλογών των.

Άραγε δεν θα μπορούσε να περιμένει η ένταξη στην Ευρωπαική Νομισματική ένωση, της χώρας, στην ζώνη του Ευρώ, μερικά χρόνια, ούτως ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα ώς οικονομία και ώς κοινωνία, και κατόπιν με το “σπαθί” μας να διεκδικήσουμε την είσοδο “καθαρά” και στα “ίσια” ;;;

Τι ήταν αυτό το οποίο μάς επέβαλλε αυτήν την “βιασύνη” ώς χώρα ;;;

Άξιζε αυτή η κατάληξη της χώρας, η απώλεια της αξιοπρέπειάς της, η κατάντια σε “παρία” της Ευρώπης, η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, για να ωφεληθούν “πολιτικά” και οικονομικά κάποιοι;;;

Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες στούς υπαίτιους αυτής της Τραγωδίας ;;;

Παραθέτω το έγγραφο της συμφωνίας της Titlos plc με το ποσόν των 5,1 δισ Ευρώ στην Αγγλική και ο καθένας άς βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

NBG Repack Prospectus+Titlos PP
 
http://www.scribd.com/doc/81749320/NBG-Repack-Prospectus-Titlos-PP

 

«Αυτό το έγγραφο πήρε ημερομηνία στίς 26 Φεβρουαρίου του 2009».

Σας λέει τίποτα αυτό ;;;

Το πραγματικό κόστος της «επιχείρησης Ολυμπιάδα 2004» δεν το μάθαμε ποτέ, και όπως «πάει» δεν θα το μάθουμε ποτέ. Φρόντισε γι` αυτό η κ. Γιαννούλα και ο κ. Σημίτης και στη συνέχεια ο Κ.Καραμανλής και ο Γ. Αλογοσκούφης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα πληρώνουμε κι ακόμα χρωστάμε τα «κερατιάτικα» μας.

Η επιτροπή διεκδίκησης των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το «σωτήριον» έτος 2004 : Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος, Κώστας Λιάσκας, Αντιπρόεδρος, Λουκάς Παπαδήμος, Ανδρέας Ποταμιάνος, Γιάννης Σγουρός, Λουκάς Τσίλας.

Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική για τη χώρα. Αυτοί που μας «χάρισαν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αυτοί που μας επέβαλαν να αγοράσουμε άχρηστους εξοπλισμούς και πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, αυτοί που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά μας, οι Γερμανοί της Siemens, και αυτοί που εισέπραξαν τις μίζες και τις προμήθειες, μας μιλάνε για «αναξιοπιστία» της χώρας . Μας ζητάνε να καθηλώσουμε τους ήδη χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, να περικόψουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες και ταυτόχρονα παίρνουν μέτρα για να στηρίξουν τις τράπεζες, που τόσα χρόνια μας ξεζούμιζαν κανονικά.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ …

Και συνεχίζουμε με ακόμη 2 ειδικά εργαλεία – εταιρίες οχήματα της Εθνικής ΜΑΣ ( τότε… ) όπου φόρτωσαν Τιτλοποιήσεις..

1. ETERIKA 1.350.000.000 ( Τιτλοι με εγγυησεις ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ !… ) ληγουν 2035, σελ 46-51 για χάζι

NBG 01 Prospectus+Eterika PP

 

http://www.scribd.com/doc/81749308/NBG-01-Prospectus-Eterika-PP

2. REVOLVER 1.769.000.000 ( Πιστωτικές Κάρτες!! και Ανοικτά Δάνεια ) λήγουν 2020, σελ 80-86 για χάζι

NBG v1 Prospectus+Revolver PP

http://www.scribd.com/doc/81749331/NBG-v1-Prospectus-Revolver-PP

Και ο Σημίτης, εξακολουθεί, να έχει …γραφείο στο Ελληνικό ΚΥνοβούλιο..

“Ότι νόμιμο και ηθικό”…

Πηγές :
http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/16/150141/titlos-and-greek-currency-swap-titillation/
http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/09/145201/goldmans-trojan-greek-currency-swap/
http://el.scribd.com/doc/89190939/
http://archive.in.gr/news/2000/greece/g_may02.htm
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=49000
http://olympia.gr/2012/05/31

*** η titlos plc ο δούρειος ίππος

*** το περίφημο “currency swap”.

Επιμέλεια: logiosermis.net

Πηγή: http://www.logiosermis.net

  "Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ το 2010" τι θα είχε συμβεί; Αμερικανός καθηγητής εξηγεί “Δεν βγαίνει με τίποτα”! Το πρόγραμμα “διάσωσης” που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα μέσω της ΕΕ δεν οδηγεί πουθενά, Όπως και όλα τα προηηγούμενα. Δεν το λέμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Το φωνάζει όλος ο κόσμος και ειδικά όσοι έχουν σχέση και γνώσεις με την παγκόσμια οικονομία. Ένας απ΄ αυτούς είναι ο J. Bradford DeLong καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Clinton.

Αρθρογραφώντας στο project syndicate γράφει τα αυτονόητα για όλους τους άλλους πλην των Γερμανών. 

Ξεκινώντας το άρθρο του υπενθυμίζει την μεγάλη κρίση του 1930 ,γράφοντας ότι ήλπιζε πως αυτή η κρίση θα είχε δώσει ένα καλό μάθημα σ΄ όσους σήμερα καλούνται να διαχειριστούν την ευρωπαϊκή-ελληνική κρίση, Παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Κι όχι μόνο αυτό. Ανησυχεί ότι οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος με πολύ πιο βίαιο τρόπο.

Γράφει:

“Όταν η ελληνική κρίση χρέους ξέσπασε το 2010, πίστευα ότι τα διδάγματα της ιστορίας ήταν τόσο προφανή και ότι ο δρόμος προς μια λύση θα ήταν απλός. Η λογική ήταν σαφής. Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης, η καλύτερη επιλογή θα ήταν η στάση πληρωμών και η αναδιάρθρωση του χρέους της, με υποτίμηση του νομίσματος της. Όμως, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης (που θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ευρώπη), θα έπρεπε να προσφέρουν αρκετή βοήθεια, υποστήριξη, ελάφρυνση χρέους, καθώς και βοήθεια σχετικά με τις πληρωμές για την αντιστάθμιση τυχόν πλεονεκτήματων πουθα μπορούσε να κερδίσει από την έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Αντ 'αυτού, οι πιστωτές της Ελλάδας επέλεξαν “να σφίξουν τις βίδες”. Αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα σήμερα, σε σχέση με το πως θα ήταν αν είχε εγκαταλείψει το ευρώ το 2010. Η Ισλανδία, η οποία επλήγη από την οικονομική κρίση το 2008, είναι το αντίθετο παράδειγμα. Η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην κατάθλιψη και η Ισλανδία - η οποία δεν είναι στην ευρωζώνη - έχει ουσιαστικά ανακάμψει.


Για να είμαστε ακριβείς , όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen υποστήριξε το 2007, τα τεχνικά θέματα είναι αυτά που κάνουν την έξοδο από την ευρωζώνη δύσκολη, δαπανηρή και επικίνδυνη. Αλλά αυτό είναι μόνο η μία όψη.

Χρησιμοποιώντας την Ισλανδία ως μέτρο σύγκρισης , το κόστος για την Ελλάδα από την έξοδο από την ευρωζώνη ισοδυναμεί με το 75% ενός ετήσιου ΑΕΠ. Είναι δύσκολο για μένα να πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ευρώ το 2010, η οικονομική επίπτωση θα ανερχόταν σε κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο αυτού . Επιπλέον, φαίνεται εξίσου απίθανο ότι η άμεση επίδραση εξόδου από την ευρωζώνη σήμερα θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι τα μακροπρόθεσμα κόστη των μέτρων λόγω της επιμονής των πιστωτών στην Ελλάδα της λιτότητας.

Η επιμονή αυτή αντανακλά την προσήλωση της χάραξης πολιτικής στην ΕΕ - ιδίως στη Γερμανία - σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τους έχει οδηγήσει με συνέπεια να υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προτείνουν πολιτικές που κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Τον Μάιο του 2010, το ΑΕΠ στην Ελλάδα είχε μειωθεί κατά 4% σε ετήσια βάση. Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψαν ότι το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης θα οδηγήσε το ελληνικό ΑΕΠ σε πτώση 3% κάτω από τα επίπεδα του 2010, πριν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει το 2012 ,όπως έλεγαν.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Με το ΑΕΠ 12% κάτω από τα επίπεδα του 2010, ένα δεύτερο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή. Μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ είχε μειωθεί στο 17% κάτω από τα επίπεδα του 2010. Το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι πλέον 25% κάτω από τα επίπεδα του 2009. Και ενώ κάποιοι προβλέπουν ανάκαμψη το 2016, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς η όποια ανάλυση των στοιχείων μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την πρόβλεψη.

Ο κύριος λόγος που οι προβλέψεις ήταν τόσο λάθος είναι ότι εκείνοι που τις κάνουν έχουνυποτιμήσει χρόνια την επίδραση των κρατικών δαπανών στην οικονομία - ειδικά όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν. Και όμως η σαφής αποτυχία των μέτρων λιτότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη δεν προκάλεσε την επαναχάραξη πολιτικής.

Αντ 'αυτού, φαίνεται να επιμένουν ότι όσο πιο βαθιά είναι η κρίση, τόσο πιο επιτυχής θα είναι η ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις…

Όπως και στην δεκαετία του 1930 -όπως επισημαίνι ο αμερικανός σχολιαστής Matthew Yglesias-τα κέντρο-αριστερά κόμματα της Ευρώπης αναγνωριζαν ότι η πολιτική που ακολουθείτο δεν δούλευε, αλλά παρ 'όλα αυτά δεν κατάφεραν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση. Και κάπως έτσι προέκυψε ο Χίτλερ”.

Επικαλούμενος τον ίδιο σχολιαστή ο καθηγητής Οικονομικών του Μπέρκλεϊ αναφέρει ότι η διαφωνία στην πολιτική βάναυσης λιτότητας αφήνεται σε λαϊκιστές όπως η Μαρί Λεπέν στην Γαλλία και ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία. Όλα αυτά λόγω της αδυναμίας της κεντροαριστεράς να “σκίσει το βίβλιο των κανονισμών”.

Συμπέρασμα; 


“Κάποιος θα πίστευε ότι ήμασταν ικανοί να μάθουμε από το παρελθόν, και ότι η Μεγάλη Ύφεση ήταν αρκετά σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Ευρώπης για να μην επαναλάβει τα λάθη της. Και όμως, αυτή τη στιγμή, αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει”.

http://www.onalert.gr/

Τώρα χάνουμε και την ΑΟΖ! Τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος της ολικής καταστροφής κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ΑΟΖ. Η τρόικα θα έρθει πάλι να μας σώσει παίρνοντας μαζί της αυτή τη φορά και τα θαλάσσια οικόπεδά μας, όπως θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, for peanuts. Πολύ φοβούμαι ότι οι εταίροι μας ξύπνησαν και θέλουν να βάλουν στο χέρι και στους υδρογονάνθρακες μια και εμείς τους έχουμε ξεχάσει για τα καλά. Διάβασα άναυδος το κείμενο του σχεδίου του Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που στην παράγραφο 1α αναφέρει:

«Μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institution for Growth) στο Λουξεμβούργο, τα οποία θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν συναρτήσει του χρόνου και να μειώσουν το χρέος.»

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν σκέφτηκαν να περιλάβουν, στο απεχθές Μνημόνιο 3, μια απλή παράγραφο υπέρ ημών που θα ανέφερε ότι θα υπάρξει μια σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ μας. Όλοι, Ευρωπαίοι και Έλληνες, μιλούν ότι το κλειδί για την επιβίωση της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα είναι το κλειδί για μια πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σημαντική ομιλία του στη Μόσχα στις 19 Ιουνίου, ενώ παιζόταν η τύχη της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, είπε κάτι που σίγουρα άγγιξε την καρδιά των Ελλήνων:

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάνει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια.»

Ξέχασε όμως να αναφερθεί στην καρδιά των θαλασσών μας που δεν είναι άλλη από την ξεχασμένη ΑΟΖ μας. Έπρεπε να υπενθυμίσει στον Πούτιν ότι η Ελλάδα θέλει να ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως έκανε η Ρωσία την 1η Μαρτίου 1984, για να προστατέψει τα πελάγη που ανέφερε στην ομιλία του και να ζητήσει από τον Ρώσο Πρόεδρο όχι ρούβλια αλλά μια δήλωση υποστήριξης της Ελλάδας στα θέματα Δίκαιου Θάλασσας. Θα ήταν μια καλή πράξη ενός ορθόδοξου χριστιανού Προέδρου που θα είχε γεωπολιτικές επιπτώσεις στην πιο κρίσιμη, σήμερα, περιοχή της υφηλίου.

Ο Πρωθυπουργός μας, αντί να ομιλεί για αγωγούς, θα μπορούσε να ζητήσει μια απλή δήλωση της ρωσικής κυβέρνησης που θα ανέφερε:
«Η Ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει τη θέση της Ελλάδας, βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας, να προβεί στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, όπως έκαναν δεκάδες κράτη όπως εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.»

Βέβαια, ο νεαρός πρωθυπουργός της Ελλάδας με την απειρία του, που με μεγάλη δυσκολία προσπαθεί να κρύψει, έπρεπε αυτή την ώρα να έρθει στην Άγια Ουάσιγκτον και όχι να πάει στην Άγια Πετρούπολη. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για μας δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιλαμβάνονται την γεωπολιτική μας αξία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχω περάσει τα τελευταία 45 χρόνια της ζωής μου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και δεν έχω ξαναδεί τέτοια κινητικότητα για τα ελληνικά θέματα από τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Νέα Υόρκη, Μάρτιος 1982)

Ο Θεόδωρος Καρυώτης στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για
το Δίκαιο της Θάλασσας (Νέα Υόρκη, Μάρτιος 1982)

Βέβαια, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να μας έδιναν δανεικά και αγύριστα όπως έκαναν με το Σχέδιο Μάρσαλ πριν 70 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ ούτε να τυπώσουμε δραχμές, αλλά οι Αμερικανοί, με λίγη δημιουργική ασάφεια, θα μπορούσαν να τυπώσουν αμέτρητα δολάρια που θα προορίζονταν, αποκλειστικά, για την Αθήνα για να περάσουμε την φουρτούνα που μας έριξε στα βράχια με κύριους υπαίτιους τους εαυτούς μας. Σε αντάλλαγμα, εμείς θα μπορούσαμε να τους δίναμε τα καλύτερα οικόπεδα της ΑΟΖ μας και θα μοιράζαμε μαζί τους τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες, που όχι μόνο είναι κρίσιμοι για την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά θα έφερναν, ταχύτερα, αποτελέσματα, μια και είναι στους πάντες γνωστόν, ότι η εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό, βέβαια, θα ήταν εθνική προδοσία για τον Λαφαζάνη που επισκέπτεται την Μόσχα νομίζοντας ότι επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης. Πάντως, ο Πρόεδρος Πούτιν, προχθές, απάντησε έμμεσα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη όταν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν ζήτησε από την Ρωσία βοήθεια».

Ο καθηγητής και φίλος μου Αντώνης Φώσκολος κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «για λάθος χειρισμούς που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.» Έτσι κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, που προκήρυξε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Φώσκολος είναι, δικαιολογημένα, ενοχλημένος για την κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Ενέργειας μια και πιστεύει ότι το μόνο που έκανε τους τελευταίους πέντε μήνες είναι να δώσει μια αύξηση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Πάντως, η πιο προκλητική στάση των δανειστών μας είναι ότι θέλουν να μειωθούν οι στρατιωτικές μας δαπάνες παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μεγάλου κινδύνου από ανατολάς για τη Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ότι ο μόνος τρόπος να αποδεχτούμε ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν να ζητήσουμε το νέο μνημόνιο να περιλαμβάνει και μια παράγραφο που θα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την διαφύλαξη, τουλάχιστον, των θαλάσσιων συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δε Υπουργός Άμυνας, που θεωρεί το εαυτό του έναν μεγάλο οπαδό της ΑΟΖ, δεν σκέφτηκε ποτέ να προβάλει αυτό το επιχείρημα αλλά, αντίθετα, ζήτησε από τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν μια νέα αεροπορική βάση σ’ ένα από τα νησιά μας στα Δωδεκάνησα για να προστατεύσει το Καστελόριζο! Επιπλέον, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποδέχτηκε μεν την μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά ζήτησε η μείωση αυτή να αφορά τους εξοπλισμούς και όχι το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας. Η αποδοχή μείωσης εξοπλισμών κι όχι άγγιγμα στο προσωπικό δηλώνει, ξεκάθαρα, παλαιοκομματική πελατειακή νοοτροπία που απέχει από μια σύγχρονη ορθολογιστική λύση με την οποία θα μειωθεί ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτός είναι ο πρώτος χάρτης της ΑΟΖ, που ο καθηγητής Καρυωτης δημοσίευσε  πριν 25 χρόνια, και αγνοήθηκε τότε από τους πάντες

Αυτός είναι ο πρώτος χάρτης της ΑΟΖ, που ο καθηγητής Καρυωτης δημοσίευσε πριν 25 χρόνια, και αγνοήθηκε τότε από τους πάντες

Είναι ανάγκη ο Έλληνας πρωθυπουργός να χαλιναγωγήσει τους υπεύθυνους της ενεργειακής μας πολιτικής γιατί η οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας περνάει από τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ μας. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και μετά να αρχίσουν και οι οριοθετήσεις της με τα γειτονικά παράκτια κράτη.

Μια πολυδιάστατη ή πολυγαμική εξωτερική πολιτική, όπως την είχε αποκαλέσει ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αρκεί να γνωρίζουμε πως θα την αξιοποιήσουμε και τι ακριβώς προσδοκούμε από αυτήν. Η Gazprom εγκατέλειψε, για πολιτικούς λόγους, τον αγωγό South Stream που θα κόστιζε 45 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έφερνε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρακάμπτοντας την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και αμέσως τον αντικατέστησε με τον Turkish Stream που θα παρέκαμπτε επίσης την Ουκρανία μετά το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να το σκεφτεί καλά, και μάλλον επιπόλαια, αποφάσισε να γίνει μέρος αυτού του αγωγού και να αποξενώσει όχι μόνο την ΕΕ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η απόφαση που ήταν έμπνευσης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και είμαι σίγουρος ότι θεώρησε αυτή την πράξη του ένα είδος πολυγαμικής εξωτερικής πολιτικής και δημιουργικής ασάφειας, διότι υπολόγισε ότι η Μόσχα θα ενθουσιαζόταν με την θέση μας που θα προβλημάτιζε τους συμμάχους μας και θα μας βοηθούσε ποικιλοτρόπως αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για μας. Έτσι ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας στο τελευταίο του ταξίδι στη Μόσχα υπέγραψε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος και θα ονομάζεται Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός (ΝΕΑ).

Όπως ήδη έχω γράψει:

Φωνάξτε τους Νορβηγούς, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς να επενδύσουν στις πιο ιστορικές θάλασσες της υφηλίου που διαθέτει για αιώνες τώρα έναν ορυκτό πλούτο που σίγουρα οι Αθηναίοι του Περικλή δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτο! Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή δεν έχουν αξία, αλλά επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων μας. Έχουμε ήδη χάσει, τουλάχιστον, μια δεκαετία. Δεν χρειάζεται να χάσουμε και άλλη.

Νομίζω ότι έφτασε η ώρα για την κυβέρνηση μετά από το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να ασχοληθεί και με το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΟΖ!
Όπως είπε μια ωραία ελληνίδα, η Ρέα Βιτάλη, «Η θάλασσα η θαλασσένια η ελληνική! Μας φαντάζεσαι χωρίς αυτή;»

http://mignatiou.com/ 

Θεόδωρου Καρυώτη

  Γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλλει φόρο στην εκροή χρήματος στο εξωτερικό; Την Πέμπτη αποσύρθηκε από τις τράπεζες άλλο ένα 1 δις ευρώ, εντείνοντας τους φόβους ενός τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάνω από € 2 δις έχουν αποσυρθεί αυτή την εβδομάδα και οδεύουν προς το εξωτερικό με την ενθάρυνση και την διευκόλυνση των συστημικών τραπεζών. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Benoit Coeurι προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για να ανακοπεί η κρίση. Την ίδια ημέρα ο Ντράγκι δημοσιοποιούσε στην Αθήνα το σχέδιό του για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων. Η Αθήνα δεν το αποδέχθηκε, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Το παιχνίδι αυτό των ανακοινώσεων έχει οδηγήσει σ' ένα ζωφερό σαββατοκύριακό. Οι ακυρώσεις κρατήσεων καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής σαιζόν, κουρφώνονται. Το ίδιο και στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.


Η ελληνική οικονομία οδηγείται σκόπιμα σε ολοκληρωτική παράλυση. Η κυβέρνηση αδιαφορεί και φαίνεται να λέει ότι βρέξει, ας κατεβάσει. Γιατί δεν προστατεύει την οικονομία με επιβολή φόρου στην εξαγωγή κεφαλαίου; Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ έτους ή εξαμήνου; Μπορεί κάλλιστα να επικαλεστεί έκτακτες συνθήκες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΣΛΕΕ και γενικά στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Κι έτσι να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή αυτού του φόρου, ο οποίος για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45% για κάθε χρηματική εκροή στο εξωτερικό (εκτός φυσικά από πληρωμές) και έως 90% για κάθε ρευστοποίηση ελληνικού τίτλου, ή μεταβίβαση άλλων κινητών αξιών (όπως χρυσός, είδη αξίας, κοκ) στο εξωτερικό.

Το ξαναλέμε, ο φόρος αυτός θα μπορεί κάλλιστα να είναι αναδρομικός τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Δηλαδή να ισχύει για όσες εκροές στο εξωτερικό έγιναν από τις αρχές του 2015. Αυτό σημαίνει ότι κοντά 40 δις ευρώ που έφυγαν προς το εξωτερικό από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαιτήσει γύρω στα 18 δις ευρώ.

Γιατί δεν το κάνει; Τι την εμποδίζει; Πάντως όχι οι κανονισμοί της ΕΕ. Το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ το επιτρέπει υπό καθεστώς έκτακτων συνθηκών, ή ανωτέρας βίας. Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της Κύπρου. Γιατί δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία η ίδια η κυβέρνηση να επιβάλλει τον φόρο, αποσείωντας την επιβολή capital controls με κούρεμα αποταμιεύσεων από την ΕΚΤ;

Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει να στραγγαλίζεται έτσι αδίστακτα η ελληνική οικονομία από τους δανειστές; Μήπως έχει συμφωνήσει ήδη στο παρασκήνιο για bail in τύπου Κύπρου; Ή μήπως ακόμη χειρότερα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές την επιβολή διπλού παράλληλου νομίσματος, ώστε η εσωτερική υποτίμηση να συνδυαστεί και με μια γενναία εξωτερική υποτίμηση;


Θυμάστε το παιχνίδι που έπαιξε η κυπριακή Βουλή στους Κυπρίους αδελφούς τον Μάρτιο του 2013; Θυμάστε πώς το εθνικά υπερήφανο "όχι" της κυπριακής Βουλής, μετατράπηκε σ' ένα επαίσχυντο και εθνικά μειοδοτικό "ναι" - ύστερα από σκληρές δήθεν διαπραγματεύσεις - για να μετουσιωθεί στη χειρότερη δυνατή συμφωνία καταστροφής για την Κύπρο; Πολύ φοβάμαι, ότι στο ίδιο θέατρο είμαστε θεατές.
Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

ΚΑΖΑΚΗΣ : Τι θα γίνει επιτέλους με τις τράπεζες; Ο Σκουρλέτης πριν κανά δυο ημέρες κατήγγειλε μεταξύ τυρού και αχλαδιού σε τηλεοπτική εκπομπή του Skai ότι οι τράπεζες σπρώχνουν τους πελάτες τους να …

βγάλουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους. Κυρίως με τη μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για νέα μεγάλη απάτη που στήνουν οι τραπεζίτες. Πλησιάζουν εκείνους που διαθέτουν κατά προτίμηση προθεσμιακή κατάθεση και τους προτείνουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία θυγατρικών στο εξωτερικό. Τους πουλάνε το παραμύθι ότι είναι εγγυημένα έναντι πιθανού κουρέματος των καταθέσεων και κραχ.

Ποιός θα προστατέψει τους καταθέτες από την ασυδοσία των τραπεζών; Πάντως όχι η κυβέρνηση, η οποία απλά παρακολουθεί αμέτοχη, Σχολιάζει μόνο την επικαιρότητα.

Την πρακτική αυτή ξεκίνησε η Alpha και συνέχισε η Eurobank ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Με τον τρόπο αυτό οι συστημικές τράπεζες δημιούργησαν ένα πραγματικό ρεύμα εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2014 ανερχόταν σε 5,3 δις ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 ανερχόταν σε 13,7 δις ευρώ. Τον Φεβρουάριο 8,2 δις ευρώ. Τον Μάρτιο 4,1 δις ευρώ και τον Απρίλιο 6,2 δις ευρώ. Σύνολο 5μήνου: 37,5 δις ευρώ, ήτοι το 21% του ΑΕΠ της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και σε επίπεδο αλληλόχρεου λογαριασμού. Με δικαιολογία την αναμονή της συμφωνίας με τους δανειστές. Το αποτέλεσμα είναι πολλές εταιρείες να έχουν με τη σειρά τους οδηγηθεί σε αναστολή πληρωμών προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Και καλά η κυβέρνηση τι κάνει; Συνεχίζει και τους δίνει πλουσιοπάροχα εγγυήσεις για να εκδίδουν αβέρτα δικά τους ομολογιακά δάνεια. Πάνω από 55 δις ευρώ ομολογιακά δάνεια έχουν εκδόσει οι 4 συστημικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με εγγύηση του έλληνα φορολογούμενου.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες τράπεζες έχουν αποροφήσει πάνω από 90 δις ευρώ δανεικά από το ευρωσύστημα. Πάλι με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του φορολογούμενου.

Γιατί δεν προχωρά σε εκκαθάριση ενεργητικών; Γιατί δεν βάζει τους οικονομικούς ανακριτές στις τράπεζες; Τόσο πολύ τρέμει τους τραπεζίτες; Ή μήπως την έχουν βάλει κι αυτήν στο χέρι;

Αν η κυβέρνηση δεν είχε δώσει γη και ύδωρ στους τραπεζίτες εντός και εκτός Ελλάδας, η εκκαθάριση των συστημικών τραπεζών θα επέτρεπε αφενός να αποκαλυφθεί η λεηλασία του χρήματος που γίνεται υπό καθεστώς τοκογλυφίας επί χρόνια. Αφετέρου να διαγραφούν ολοσχαιρώς τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, τους ελευθερεπαγγελματίες, τους αγρότες και μικρομεσαίους που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.

Κι έτσι να μας δοθεί η δυνατότητα να ανοικοδομήσουμε το τραπεζικό σύστημα εκ βάθρων. Χωρίς σαράφικες και τοκογλυφικές πρακτικές, όπως συνηθίζουν οι συστημικές τράπεζες έως σήμερα.

[dimitriskazakis.blogspot.gr]

  Πόσα δισ. έχασε κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο από το κούρεμα χρέους [πίνακες] Απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων είχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων υπό ελληνικό και ξένο δίκαιο (το λεγόμενο PSI) με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, δείχνουν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο έφερε στα Ασφαλιστικά Ταμεία απώλειες ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου (το «κοινό ταμείο» στο οποίο είχαν κατατεθεί υποχρεωτικά όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και επενδύονταν σε ελληνικά ομόλογα) από 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στις 9 Μαρτίου 2012 μειώθηκε κατά 53,5% λόγω του PSI. 

Σύμφωνα με τους πίνακες, η ονομαστική αξία των μερίδων των διαθέσιμων κεφαλαίων των ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε από τα 17,3 δισ. ευρώ στα 10,064 δισ. στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ολοκληρώθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του PSI, που αφορούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπό ξένο δίκαιο, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου είχε νέα μείωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέφτοντας τελικά στα 8,8 δισ. περίπου. Έτσι, η συνολική μείωση στα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους ήταν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αφορούν την ονομαστική αξία των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Κι αυτό γιατί η τρέχουσα αξία των ίδιων ομολόγων είναι ακόμα μικρότερη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31 Ιουλίου 2012, οι τίτλοι του Κοινού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων είχαν τρέχουσα αγοραία αξία ύψους μόλις 4,745 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 73% της ονομαστικής αξίας τους πριν το PSI!

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά». Η ΤτΕ προσθέτει ότι παρότι στην παρούσα συγκυρία οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται κατά πολύ της ονομαστικής αξίας τους, είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων κάθε ασφαλιστικού Ταμείου που συμμετέχει στο Κοινό Κεφάλαιο την οποία θα εισπράξει από το Ελληνικό Δημόσιο όταν λήξουν οι τίτλοι αυτοί. Εκτός βέβαια αν έχει γίνει νέο κούρεμα μέχρι τότε ή αν κάποιο Ταμείο αποφασίσει να πουλήσει ομόλογα τώρα για να εξασφαλίσει ρευστότητα...

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του στις 17 Ιουλίου 2012 προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους».

Δείτε τους πίνακες:

   

   

http://www.iefimerida.gr/

  ΚΑΖΑΚΗΣ : Έως πότε θα ανεχόμαστε τη λεηλασία στην οποία επιδίδονται οι τράπεζες; Σχεδόν 4,5 δις ευρώ αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος προς το ευρωσύστημα το μήνα Απρίλιο.

Το συνολικό χρέος των εγχώριων τραπεζών προς το ευρωσύστημα έφτασε σχεδόν τα 115 δις ευρώ συνολικά τον ίδιο μήνα. Ενώ η ποσότητα του ευρωχαρτονομίσματος σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 271 εκατ. τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Σημειώνουμε ότι οι εγχώριες τράπεζες βρέθηκαν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με χρέος φορτωμένο στον έλληνα φορολογούμενο, όταν το 2011 το χρέος προς το ευρωσύστημα έφτασε τα 123,2 δις ευρώ, ενώ το 2012 κατέβηκε στα 112,8 δις ευρώ. Με καταθετική βάση ύψους 232,3 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, ενώ το Δεκέμβριο του 2012 η καταθετική βάση ανερχόταν στα 218,9 δις ευρώ. Τον Μάρτιο του 2015 που είναι τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία η καταθετική βάση βρίσκεται στα 181,3 δις ευρώ.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη τάχιστα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση υπογράφει αβέρτα κουβέρτα εγγυήσεις προς τις συστημικές τράπεζες προκειμένου αυτές να εκδίδουν δικά τους ομολογιακά δάνεια. Ο πίνακας είναι χαρακτηριστικός

2015-05-14_091101

 

Μόνο το πρώτο τετράμηνο οι εγχώριες συστημικές τράπεζες εξέδωσαν – πάντα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του έλληνα φορολογούμενου – πάνω από 43,8 δις ευρώ σε ομολογιακά δάνεια. Αν συνυπολογίσουμε και τις υποχρεώσεις τους προς το ευρωσύστημα, τότε το χρέος των εγχώριων τραπεζών ξεπερνά 158,8 δις ευρώ. Δηλαδή αισίως σχεδόν το 90% του ΑΕΠ.

Φυσικά όλο αυτό το χρέος το εγγυόμαστε εμείς, οι έλληνες πολίτες και εμείς θα κλειθούμε να το καλύψουμε είτε απευθείας διαμέσου της μετατροπής του τραπεζικού χρέους σε δημόσιο, όπως έγινε με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. Είτε διαμέσου bail in όπου οι καταθέτες και οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων θα «κουρευτούν» προς όφελος των τραπεζών.

Είναι νομίζετε άσχετο το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν τολμά ούτε καν να ανανεώσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από την απειλή του πλειστηριασμού από τις τράπεζες; Δεν είναι μόνο ένδειξη της πλήρους υποταγής της νέας κυβέρνησης στο τραπεζικό καρτέλ, αλλά και δείγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει προκειμένου οι χρεοκοπημένες τράπεζες, αυτές οι καταβόθρες του δημόσιου χρήματος, αλλά και πλυντήρια μαύρου πολιτικού, επιχειρηματικού και εγκληματικού χρήματος να διασωθούν σε βάρος των ελλήνων πολιτών.

Έως πότε θα τους επιτρέπουμε να θέτουν τη διάσωση των τραπεζών και τραπεζιτών, πάνω από τη ζωή των πολιτών; Έως πότε θα ανεχόμαστε κυβερνήσεις υποχείρια του πιο σαράφικου και τοκογλυφικού τραπεζικού καρτέλ τουλάχιστον στην Ευρώπη;

[dimitriskazakis.blogspot.gr]

Αν δεν ανατραπεί η ολιγαρχία δεν έχουμε μέλλον. Η Ελλάδα χωρίς ανάπτυξη δεν έχει κανένα μέλλον.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η ολιγαρχία της χώρας, για τους δικούς της λόγους, δεν θέλει καμία ανάπτυξη την οποία δεν θα ελέγχει απόλυτα η ίδια. Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να αντιληφθούμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Και ο εχθρός μας είναι εντός των πυλών.

Η ολιγαρχία της χώρας είναι κρατικοδίαιτη και παρασιτική. Έχει αποκτήσει πλούτο
και δύναμη με κεντρικό μοχλό το κράτος, ελέγχοντας την πολιτική εξουσία, μέσω μιας ψευδοδημοκρατίας, δηλαδή μιας δημοκρατίας παντομίμα που έχει εγκαταστήσει στη χώρα. Την ίδια στιγμή διαιρεί το λαό, διεγείροντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και τις μεταξύ μας διαφορές.

Ελέγχει πλήρως τις κάνουλες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο γραφειοκρατικό τείχος το οποίο μπορεί να υπερπηδά μόνο η ίδια και έτσι έχει σπρώξει την πραγματική κοινωνία έξω στο περιθώριο και στη μετανάστευση. Φοβάται την ανάδειξη νέων ανεξέλεγκτων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, όπως είναι επόμενο θα αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της και τα προνόμιά της.

Ταυτόχρονα δεν επιτρέπει να έλθει και καμία επένδυση από το εξωτερικό, την οποία δεν θα ελέγχει απόλυτα η ίδια. Έτσι όμως, αφενός δεν έρχεται νέο χρήμα στη χώρα, αφετέρου δεν εμπλέκονται σε νέους επιχειρηματικούς τομείς ικανά άτομα από την κοινωνική βάση, με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστούν οι επενδυτές.

Η ίδια όμως συνεργάζεται κανονικά με τους δανειστές της χώρας, προκειμένου να ελέγχει το λαό και να αυξάνει τα κέρδη της, από τις παράπλευρες λαϊκές απώλειες.

Επομένως, αν δεν ανατραπεί αυτή η παρασιτική ολιγαρχία, ή έστω να περιοριστεί η εξουσία της, ανάπτυξη και μέλλον ξεχάστε τα. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της χώρας, αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της κοινωνίας μας.

[hassapis-peter.blogspot.gr]

  ΚΑΖΑΚΗΣ : Το διπλό νόμισμα με όποια μορφή, ισοδυναμει με την «Τελική Λύση» για τους Έλληνες. O Ambrose Evans-Pritchard της Βρετανικής Telegraph την Πέμπτη, …

2/4 (http://www.telegraph.co.uk/…/Greece-draws-up-drachma-plans-…) έγραψε: «Η Ελλάδα χαράζει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και μαλακώσει τα αιτήματά της.»

Την επόμενη ημέρα η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ρωσίας Βεστιφινάνς (http://www.vestifinance.ru/articles/55567), με τη σειρά της έγραψε: «Η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.» Πηγή; Goldman Sachs.

Μην παραπλανιέστε με το εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό που εννοούν είναι εθνικοποίηση των ζημιών και των κόκκινων δανείων για να φορτωθούν στο δημόσιο ταμείο. Όπως και κούρεμα υποχρεώσεων των τραπεζών προς ιδιώτες δανειστές και καταθέτες.

Τα δημοσιεύματα αυτά δεν είναι χωρίς σημασία. Μιας και οι πηγές τους δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ούτε και το γεγονός ότι η Goldman Sachs κυκλοφόρησε την Δευτέρα που μας πέρασε μια υποτιθέμενη ανάλυση γιατί δήθεν η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές. Το σημείωμα αυτό, όπως κι όλα αυτού του είδους γράφονται για να πρωωθήσουν τις θέσεις της GS.

To τελευταίο τρίμηνο ιδιαίτερα η GS, ειδικά το κεφάλαιο που διαχειρίζεται «αναδυόμενες αγορές» με έδρα το Λονδίνο, έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις, (την έκθεσή της, όπως λένε στην αργκό των χρηματαγορών) σε ελληνικά ομόλογα και άλλους τίτλους. Ενώ έχει προσλάβει αρκετούς ελληνόφωνους γιάπις, απ” αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο ότι τους λέει η Εταιρεία, για να κρατά στενές επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Αυτή λοιπόν η GS με το βαρύ και ποινικά παρελθόν εμπλοκής της με την χρεοκοπία της χώρας τουλάχιστον από την εποχή Σημίτη, βγήκε να μας αποκλείσει τη δυνατότητα μιας καθαρής λύσης, δηλαδής της εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Όμως δεν απέκλεισε την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος με το ευρώ, που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί δραχμή.

Όλα αυτά μυρίζουν άσχημα. Γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2010 κυκλοφορεί μελέτη με πηγή την αμερικανική Fed για εισαγωγή διπλού, παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Ήμουν ο πρώτος που είχα μιλήσει και γράψει τότε δημόσια γι αυτό το ενδεχόμενο και φυσικά το είχα καταδικάσει απερίφραστα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν χειρότερο ακόμη κι από το ευρώ.

Σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι στην κυβέρνηση που φλερτάρουν ανοιχτά μ” αυτή τη λύση. Ένας απ” αυτούς είναι ο κ. Μάρδας, που μάλιστα έχει προτείνει κι ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγου παράλληλης κυκλοφορίας με υποθήκη ακίνητη περιουσία. Την προκλητική αυτή πρόταση είχε υιοθετήσει προεκλογικά κι ο μέτρ του είδους Γιάννης Δραγασάκης. Στην χώρα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν καταφτάσει ξένες εταιρείες από Ολλανδία κι αλλού, που ειδικεύονται σε έτοιου είδους αρπαχτές.

Δεν γνωρίζω αν όλο αυτό είναι ένα θέατρο για τους αφελείς, ή αν όντως μας ετοιμάζουν για διπλό παράλληλο νόμισμα, ώστε να φανεί πώς η κυβέρνηση έρχεται σε ρήξη. Πάντως κανείς έχων σώας τας φρένας και γνωρίζοντας από οικονομία δεν θα μπορούσε ποτέ να προτείνει διπλή παράλληλη κυκλοφορία. Μόνο αλαφροίσκιωτοι, ή αδίστακτοι κερδοσκόποι.

Προσωπικά ελπίζω να είναι όλο ένα θέατρο. Γιατί αν μας πάνε σε διπλή παράλληλη κυκλοφορία νομίσματος και μάλιστα με προτάσεις σαν του Μάρδα, τότε θα μάθουμε τι σημαίνει ξεπούλημα στην πράξη, τι σημαίνει κατοχική πείνα και τι αποκαλούσαν οι παλιοί ράλλικα ή γκοτζαμάνικα λεφτά. Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί η περίοδος του Πάσχα προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Πάντως αν είχα να διαλέξω ευρώ, ή παράλληλο νόμισμα, με κλειστά μάτια θα διάλεγα ευρώ με σκοπό να το ανατρέψω για να εισαχθεί αληθινό εθνικό νόμισμα. Καθαρά πράγματα. “Οσοι προπαγανδίζουν το διπλό νόμισμα, μοιάζουν μ” εκείνους που προετοίμαζαν τα θύματα των κρεματορίων λίγο πριν τα βάλουν στη γραμμή για τα ντους αερίων.

[dimitriskazakis.blogspot.gr]

Θα σωθούμε με την ίδια ολιγαρχία που μας χρεοκόπησε; Πενήντα τρόϊκες και εκατό μνημόνια να περάσουν από πάνω μας, όσο το ίδιο ολιγαρχικό καθεστώς, που μας χρεοκόπησε, ελέγχει τα πολιτικά πράγματα, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε.

Το ολιγαρχικό καθεστώς είναι η εσωτερική «πέμπτη φάλαγγα» το οποίο, αν και

προκαλεί απέχθεια στους δανειστές, εντούτοις το ανέχονται μόνο και μόνο για να ελέγχουν το λαό.

Είτε λοιπόν στο ευρώ είμαστε, είτε γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα, όσο και πάλι οι ίδιοι ολιγάρχες θα ελέγχουν την εξουσία, τίποτα δεν πρόκειται να κάνουμε.

Μία λύση υπάρχει. Ανατροπή.

ΥΓ. Στα πέντε τελευταία χρόνια, οι δανειστές, με τη βοήθεια της εγχώριας ολιγαρχίας, έδωσαν για την ελληνική οικονομία μόνο 9 δις ευρώ και μας χρέωσαν… 210 δισεκατομμύρια για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες!!!
Έτσι δηλαδή θα σωθούμε;;;

[hassapis-peter.blogspot.gr]

  Οι τράπεζες επιδοτούνται από το ευρωσύστημα για να κερδοσκοπούν Πάνω από 86,6 δις ευρώ άντλησαν οι εγχώριες τράπεζες μέσα στον Ιανουάριο του 2015 από το ευρωσύστημα, σύμφωνα με την Συνοπτική Λογιστική Κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος Ιανουαρίου. Έναντι 54,4 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2014. Με την εγγύηση τίτλων του δημοσίου και τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ευρωσύστη΅α ως ασφάλεια για πράξεις νο΅ισ΅ατικής πολιτικής και παροχή ενδοη΅ερήσιας ρευστότητας ΅εταξύ των πιστωτικών ιδρυ΅άτων ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 99,5 δις ευρώ. Έναντι 72,1 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο του 2014. Αύξηση δηλαδή κατά 27,4 δις ευρώ.


Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλαδος ως ασφάλεια για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) προς τα πιστωτικά ιδρύ΅ατα 34,8 δις ευρώ. Έναντι 22,7 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Αύξηση κατά 12,1 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια οι εγχώριες τράπεζες, άντλησαν πάνω από 32,1 δις ευρώ περισσότερα τον Ιανουάριο 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. Και χρειάστηκαν να δεσμεύσουν τίτλους του δημοσίου και δικά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 39,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για την χρηματοδότηση τακτική και έκτακτη των εγχώριων τραπεζών πρέπει να δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης σχεδόν κατά 20%.

Που διοχετεύθηκαν τα ποσά αυτά; Τον Ιανουάριο του 2015 αποσύρθηκαν από τις τράπεζες γύρω στα 13,7 δις ευρώ σε καταθέσεις και ρέπος. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες κατά 1,7 δις ευρώ, εκ των οποίων κοντά το 1 δις ευρώ αφορούσε σε δάνεια εφοπλιστών. Σύνολο 15,4 δις ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε από τα 32,1 δις ευρώ που άντλησαν οι τράπεζες από το ευρωσύστημα, τότε μένουν 16,7 δις ευρώ. Ακόμη κι αν θεωρούσημε ότι η ημερήσια συναλλακτική ρευστότητα των τραπεζών χρησιμοποίησε ακόμη 2 δις ευρώ, τότε το ερώτημα παραμένει. Τι έγιναν τα υπόλοιπα 14,7 δις ευρώ; Που πήγαν σχεδόν 15 δις ευρώ από την επιπλέον χρηματοδότηση των τραπεζών;

Είναι σαφές ότι σχεδόν το 50% της επιπλέον χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών πηγαίνει στην κερδοσκοπία στις χρηματιστικές αγορές. Πρόκειται για έναν εξαίρετο τρόπο να ξεπλένεται μαύρο επιχειρηματικό, πολιτικό και εγκληματικό χρήμα με επιδότηση από το ευρωσύστημα. Έως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Γιατί δεν βάζουμε υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τα ενεργητικά των τραπεζών, ώστε να μάθουμε επακριβώς ποια είναι η καθαρή θέση τους, αλλά και που πηγαίνουν όλα αυτά τα δις;


Πώς είναι δυνατόν να ζητήσει ο οποιοσδήποτε την αποπληρωμή δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τις τράπεζες; Γιατί θα πρέπει ο δανειολήπτης να πληρώσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών; Γιατί θα πρέπει να πληρώσει το πλυντήριο μαύρου χρήματος, στο οποίο επιδίδονται οι τράπεζες; Αν δεν υπάρξει δημόσια εκκαθάριση των τραπεζών, ώστε να μάθουμε τι κρύβουν τα ενεργητικά τους και που πάνε τα εκατοντάδες δις ρευστότητας που αντλούν με εγγύηση πρωτίστως του έλληνα φορολογόμενου, τότε κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει από τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους.
Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ


Οι Ευρωπαίοι σφίγγουν τη θηλιά για να υποχρεώσουν την Ελλάδα να πάρει γρήγορα σκληρά μέτρα! Να σφίξουν τη θηλιά μέχρι ασφυξίας, είναι αποφασισμένοι οι Ευρωπαίοι, έτσι ώστε να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τάχιστα σε μια λίστα μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που δεν θα απέχει από τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters, «η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πείσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα τις συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Ο σχεδιασμός αυτός «πατάει» πάνω στο γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να φαντάζει «βουνό» η κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων 2,5 δισ ευρώ μέσα στο Μάρτιο.

«Στο τέλος δεν θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα» σημειώνει ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Στο σχεδιασμό αυτό φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο, για μια ακόμα φορά η ΕΚΤ, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να αυξήσει το πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων, που σήμερα είναι 15 δισ ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή η εναλλακτική είναι η βασική επιλογή της Αθήνας, που πολύ σύντομα θα ξαναχτυπήσει την πόρτα της ΕΚΤ υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα. Τραπεζικά στελέχη από την Αθήνα εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή και θα επιτρέψει την έκδοση περισσότερων εντόκων για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων, ωστόσο δεύτερος αξιωματούχος από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι η πλευρά των δανειστών θα επιμείνει στο σφίξιμο της θηλιάς, σημειώνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μπορούν να εφαρμοστούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

triklopodia.gr/


  Tι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; Το αποκαλυτπικό άρθρο του W. Mόnchau στους Financial Times: «Η καταστροφή του… Grexit μπορεί να αποτραπεί» …

τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times W. Mόnchau.

Στο άρθρο του αναλύει τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επισημαίνει ότι: «Η περασμένη εβδομάδα μας υπενθύμισε τρεις αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα λήξει μέχρι να επιλυθεί, δηλαδή, μέχρι να διαγραφεί το υπερβολικό χρέος. Αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε αδιαπέραστη στις εναλλαγές ψυχολογίας του Νταβός.

Η δεύτερη είναι ότι, κάτι που είναι αφόρητο, θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή. Αυτό το είδαμε, όταν οι Ελληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος σε μια στρατηγική που δεν κατάφερε να προσφέρει, ούτε καν με τα δικά του περιορισμένα στάνταρ, την μείωση στο δανειακό βάρος. Το τρίτο είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν.

Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit –μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο».

Όπως εξηγεί η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την ευρωζώνη και αδιάφορο για την παγκόσμια οικονομία και τονίζει ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι το πιστεύουν αυτό.

Τονίζει ότι: «Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους.

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Αμερικανοί ρυθμιστές υποτίμησαν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 με ανάλογο σκεπτικό. Δεν ήταν η επίδραση σε όσους είχαν άμεση έκθεση στην Lehman που είχε σημασία. Σημασία είχαν οι τεράστιες παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις».

Υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη, πολλοί θα έμεναν ξεκρέμαστοι και τότε οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν η ευρωζώνη παραμένει μια νομισματική ένωση ή ένα χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής.

«Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της ευρωζώνης αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιός λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα;» αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος.

Επισημαίνει ακόμη ότι: «Από τα διάφορα αρνητικά σενάρια, το απολύτως χειρότερο είναι η συνέχιση πολιτικών που δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν και δεν τις υποστηρίζουν οι Ελληνες ψηφοφόροι.

Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης. Πιστεύω ότι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να επιδιώξει κάποιος, πριν παραιτηθεί στο Grexit».

Ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έχουν δίκιο στις οικονομικές τους απόψεις, αλλά πρέπει να θυμούνται ότι μια λεπτή γραμμή ξεχωρίζει το σωστό από το δίκαιο. Οι ποικίλες μονομερείς διακηρύξεις της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καλή αρχή.

Τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σωστό υπολογισμό; Ή αν δεν κάνουν οι πιστωτές σωστό υπολογισμό; Οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μια στάση «take-it-or-leave-it» από μέρους των πιστωτών, ως οικονομική βιαιοπραγία» σημειώνει.

ipiros.gr

Παίζουν με τη νοημοσύνη μας και το θέμα είναι ποιός και για πόσο. Μετά του θεατρινισμούς Βαρουφάκη-Ντάιζεμπλουμ, επιπέδου νηπιαγωγείου και με σκοπό την εγχώρια κατανάλωση του φιλοθεάμονος κοινού, οι Ευρωπαίοι δανειστές φάνηκαν για μια ακόμη φορά αδιάλλακτοι. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει οι προϋγούμενες κυβερνήσεις και ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. "Δεν αλλάζουμε πολιτικές σύμφωνα με τις εκλογές"

"Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα το δεχτούν αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (29 Ιανουαρίου) στην εφημερίδα Le Figaro.


Ο Γιούνκερ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου διεμυνήθησαν τα εξής: "Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ένα κίνδυνο, αλλά μια πρόκληση για την Ευρώπη. Και μου απάντησε ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά και μια πρόκληση," δήλωσε ο Γιούνκερ στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ΕΕ είπε: "ρυθμίσεις είναι δυνατές", αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε μια θεμελιώδη αλλαγή των όρων διάσωσης. "Σεβόμαστε τις δημοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σέβεται τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους βουλευτές από την υπόλοιπη Ευρώπη," δήλωσε ο Γιούνκερ.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα μεταφέρεται την Τετάρτη από τον αναπληρωτή του Γιούνκερ, Jyrki Katainen, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι όλοι οι επίτροποι ήταν ομόφωνοι στην άποψη ότι η Ελλάδα αναμένεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

"Η πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές. Η κατάσταση παραμένει η ίδια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις κυβερνήσεις ομοίως. Εμείς δεν αλλάζουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις εκλογές", δήλωσε ο Katainen ως άλλος Λουδοβίκος όταν είχε πει στους υπηκόους του, l'ιtat, c'est moi.

Ο Γιούνκερ είπε ότι έχει καλέσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αλλά οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σύντομα, ο χρόνος εξαντλείται. Πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει και να πάρουμε τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε να κάνει. Αυτό δεν είναι ένα θέμα θεσμικών οργάνων, αυτό σχετίζεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι του άλλου», δήλωσε ο Katainen, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας ο οποίος απαίτησε και πήρε επιπλέον εξασφαλίσεις για την ελληνική διάσωση.

Το κλειδί λοιπόν της διαπραγμάτευσης δεν είναι η τρόικα, όπως θέλει να μας πείσει ο Βαρουφάκης, αλλά αυτές καθαυτές οι δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων και μνημονίων. Οι Ευρωπαίοι δανειστές τις θεωρούν απόλυτα νόμιμες και επομένως ζητούν από την Ελλάδα να τις τηρήσει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι δεσμεύσεις αυτές κατέλυσαν κάθε έννοια δικαίου, τόσο σε επίπεδο συνταγματικών προβλέψεων, όσο και ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματική τάξης της χώρας, του διεθνούς ανθρωπιστικού και δημόσιου δικαίου, αλλά ακόμη και του πρωτογενούς δικαίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα

Πώς απαντά η κυβέρνηση; Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις Βρυξέλλες.

Ο τίτλος του Bloomberg (31/1) που συνοδεύει τις δηλώσεις Τσίπρα είναι χαρακτηριστικός: "Η Ελλάδα θα αποπληρώσει ΕΚΤ, ΔΝΤ και θα πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο Τσίπρας"

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

» Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Ο Τσίπρας με τις δηλώσεις του αυτές στην ουσία παρουσιάζεται γυμνός απέναντι στους δανειστές. Δεν θέλει τη σύγκρουση κι έχει εγκαταλείψει παντελώς ακόμη κι εκείνο το μίζερο προεκλογικό αίτημα της διαγραφής με συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Ελλάδας. Το μόνο που παρακαλά είναι για τη μη συνέχιση της λιτότητας. Την ίδια ώρα που αποδέχεται την αναγκαιότητα ενός νέου μνημονίου, που αποκαλεί "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης". Όπως ακριβώς ονομάζονταν και τα προηγούμεν τρία μεσοπρόθεσμα που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατ' επιταγή των δανειστών.

Τώρα, πώς γίνεται να μην επιβληθεί λιτότητα όταν ο Τσίπρας αποδέχεται τη λογική των "πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών", οι οποίοι σε τέτοια ύφεση είναι δεδομένο ότι προϋποθέτουν διαρκώς οριζόντιες περικοπές. Επίσης τις ριζικές μεταρρυθμίσεις τις αντιλαμβάνεται αποκλειστικά στο επίπεδο της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Κουβέντα για την αναγκαία ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Για τη φτωχολογιά προβλέπονται μόνο συσσίτια και ελεημοσύνες.

Η αμαρτωλή Lazard αναλαμβάνει ξανά "σύμβουλος"

Για να αντιληφθούμε πώς εννοεί η κυβέρνηση του Τσίπρα την διαπραγμάτευση, αλλά και το που μας οδηγεί αναπόφευκτα αυτή, φαίνεται κι από το γεγονός ότι σήμερα Σάββατο (31/1) ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη του χρηματιστικού οίκου Lazard.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Θυμάστε ποια είναι η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για την ίδια που προσέλαβε το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός οικονομικών, αντί αμοιβής 31 εκατ. ευρώ για να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει εμπλοκή με το σκάνδαλο των CDS όπου φέρεται εμπλεκόμενος και ο Αντρίκος Παπανδρέου και για το οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Π. Καμμένο. Επίσης η Lazard φέρεται να κέρδισε τον διορισμό της από την κυβέρνηση Παπανδρέου χάρις στον Στρο Καν, ο οποίος υπήρξε στενός της συνεργάτης επί χρόνια. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων αναμίχθηκε σε όλα τα σκάνδαλα εκποίησης και εφαρμογής του μνημονίου με αποστολή να καλύπτει τα ίχνη της μεγάλης κομπίνας σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Σημειωτέον ότι κλιμάκια της Lazard, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Μπερνάρ Πικάρ , βρίσκονταν πολύ συχνά στην Αθήνα, διαβουλεύονταν με τους υπουργούς στα γραφεία τους, αξιοποιούσαν το Παρίσι και το ΔΝΤ ως «μεσολάβηση» στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθόριζαν την οικονομική ατζέντα της Ελλάδος και ασχολούνταν με την τεχνική βοήθεια σε θέματα προπαγάνδας και επιρροής στους έλληνες δημοσιογράφους. Η στρατηγική των διλημμάτων για παράδειγμα, τα γνωστά χρεοκοπία ή μνημόνιο, έκτακτα μέτρα ή παύση πληρωμών, εντός ή εκτός ευρώ είναι γαλλική σχολή επιρροής και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Η παρέα του Πικάρ με έλληνες υπουργούς του οικονομικού κύκλου, άτομα της οικογένειας Παπανδρέου, ή την παρουσία του εξ απορρήτων τότε του πρωθυπουργού, υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, πολύ συχνά δειπνούσαν σε σικ εστιατόρια του Κολωνακίου, ειδικά το «Αμπρεβουάρ» ή κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες δημοσιογράφους να καταγράφουν αυτές τις εξόδους ή να συλλέγουν πληροφορίες για τις συζητήσεις και την διάθεση που επικρατούσε. Όταν η δημοσιότητα κορυφώθηκε η Lazard και ο Πικάρ επέλεξαν πιο χαμηλούς τόνους και πιο διακριτική παρουσία.

Η παρέμβαση της Lazard υπήρξε τόσο ισχυρή ώστε όχι μόνον επενέβη στην συγκρότηση του καταλόγου των αποκρατικοποιήσεων ή των μεγάλων επενδύσεων στη βάση του fast trαck, αλλά επελέγησαν κατά κύριο λόγο γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ως συμβούλοι αποκρατικοποίησης, ώστε να ελεχθούν αυτές ως προς την τελική κατάληξη τους.

Η επιρροή της γαλλικής τράπεζας, δεν αλλοιώθηκε ή περιορίστηκε ούτε όταν ο Στρός Καν κατέληξε «καμμένο χαρτί» και ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό με αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο που ανέλαβε ο Ευ . Βενιζέλος, αφού οι σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με τον Μπ. Πικάρ, αλλά και οι σχέσεις συνεργασίας, ήταν τέτοιες, που δεν επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβουλευτική εταιρεία Lazard ήταν εκείνη για την οποία ο Σαμαράς επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου εξαπέλυε μύδρους. Μάλιστα είχε θέσει το ερώτημα στον τέως πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση είχε αναθέσει ως σύμβουλο την εταιρεία αυτή για την αναδιάρθωση του χρέους. «Και επειδή ρωτάτε ποιος το είπε αυτό; Εάν πείτε τη λέξη «Lazard» στις διεθνείς αγορές, μόνο τη λέξη αυτή να πείτε, είναι σαν να θέλετε να με πείσετε ότι είπατε καρδιολόγο και ζητάτε μικροβιολόγο» (7/5/2010) τόνιζε συγκεκριμένα τότε.

H Lazard ως εταιρεία συμβούλων ήταν μια από τις πέτρες του σκανδάλου στην πώληση των Airbus της ΟΑ στο 5% της τρέχουσας αξίας τους. Ήταν εκείνη που γνωμοδότησε επίσης υπέρ ενός ακόμη σκανδάλου, εκείνου των Γερμανικών υποβρυχίων με την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην AbuDhabiMar. Να τι έλεγε ο Βενιζέλος στην Βουλή (18/12/2013): "Γιατί, λοιπόν, έγινε η επιλογή της «AbuDhabiMar»; Γιατί αυτήν έφεραν οι Γερ΅ανοί. Ποιος την έκρινε ως αξιόπιστη; Ένας επενδυτικός οίκος διεθνούς φή΅ης που είναι η «LAZARD». Υπάρχει στρατηγική συνεργασία ΅ε τα Ηνω΅ένα Αραβικά Ε΅ιράτα; Υπάρχει." Έτσι σκέπασε ένα κορυφαίο σκάνδαλο αξίας άνω των 4 δις σε βάρος του δημοσίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή (6/12/2011) είχε καταγγείλει την πρόσληψη της συγκεκριμένης εταιρείας: "Έχω την αίσθηση ότι ΅άλλον δεν είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η οικονο΅ία. Διότι αν ήταν, δεν θα δίνατε 30 εκατο΅΅ύρια στη «LAZARD», χρη΅ατοπιστωτικοί σύ΅βουλοι, για να συ΅βουλεύσει το κράτος για το κούρε΅α της 26ης Οκτωβρίου, που ούτως ή άλλως δεν ξέρου΅ε και αν θα προχωρήσει. Δεν έχετε εσείς ευθύνη γι’ αυτό, κύριε Παπαδή΅ο. Ήταν τις ΅έρες που αναζητούσε το πολιτικό σύστη΅α Πρωθυπουργό. Εκεί δεν κάνουν οικονο΅ία."

Η Lazard βέβαια διετέλεσε και σύμβουλος αναδιάρθρωσης του χρέους με PSI, το οποίο μας την λεηλασία ασφαλιστικών ταμείων και κάθε άλλου ΝΠΔΔ. Πράγμα στο οποίο ειδικεύεται. Αυτό που είναι γνωστό στις αγορές για την εν λόγω εταιρεία είναι ότι ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις χρέους και κυρίως στο "ξέπλυμα" πολιτικού χρήματος διαμέσου των αγορών κεφαλαίου. Και μόνο το γεγονός της εμπλοκής της με τα μεγάλα σκάνδαλα του ξεπουλήματος της χώρας, δείχνει το ρόλο της.
Αυτήν λοιπόν προτίμησε ο Βαρουφάκης. Αντί να υπάρξει μια εισαγγελική και λογιστική έρευνα αστραπή για τα δημοσιονομικά του κράτους ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές μέγεθος της ληστείας με το δημόσιο χρήμα, να καταμεριστούν ευθύνες ποινικές, να δημευθούν περιουσίες, κοκ, τι κάνουν; Προσλαμβάνεται ξανά μια από τις εταιρείες συμβούλων που αποδεδειγμένα διευκόλυνε και συγκάλυψε τη λεηλασία.


Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να φέρουν τον Χριστοφοράκο να αναλάβει ως σύμβουλος παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ


Επιστρέφουν 100 εκ . από τα 250 εκ. που έκλεψαν και όλα μέλι γάλα !!! «Αυτή είναι η δημοκρατία τους: αρκείται στην επιστροφή μόλις του ενός τρίτου των κλεμμένων από Energa-Hellas Power»

«Το θράσος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των συνεργατών της δεν έχει όρια. Αφού οι ιδιοκτήτες της Energa και της Hellas Power έκλεψαν το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες παρακρατώντας εκατοντάδες εκατομμύρια από λογαριασμούς ρεύματος, τώρα εμφανίζονται «πρόθυμοι» να επιστρέψουν μόλις το ένα τρίτο από αυτά για να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων που η… κυβέρνηση θέσπισε γι αυτούς.

Το λεγόμενο «σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου», η δημιουργία «ελεύθερου ανταγωνισμού», η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» είναι μια τεράστια απάτη στο στόμα των Σαμαρά-Βενιζέλου. Αφού μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό, πανηγυρίζοντας για τη διάσπαση και ιδιωτικοποίησή της, έδωσαν τις υποδομές της σε συνεργάτες τους (κάποιοι είναι κομματικά στελέχη της ΝΔ) για να λεηλατήσουν νόμιμα το δημόσιο πλούτο. Αυτοί , κάνοντας δήθεν «υγιή ανταγωνισμό», κρατούσαν σε προσωπικούς λογαριασμούς (αλήθεια, ποιος έβγαλε τα «λεφτά στο εξωτερικό» είπατε;) χωρίς να τα αποδίδουν ποτέ στο δημόσιο και στους δήμους.

Φυσικά, περίοδος προφυλάκισης δεν υπήρξε. Παρά το τεράστιο ποσό της κλοπής, οι κατηγορούμενοι απόλαυσαν κανονικά τις διακοπές τους σε ελληνικά νησιά, την ώρα που 18χρονοι ξυλοκοπούνταν άγρια από τη «λεβέντικη» ελληνική αστυνομία και οι ΔΕΛΤΑ μαζί με τα ΜΑΤ ήταν συνεχής απειλή για τη ζωή των πολιτών.

Τώρα που ήρθε η ώρα της δίκης, η συγκυβέρνηση φροντίζει για τους ανθρώπους της. Αρκείται στην επιστροφή του 1/3 των κλεμμένων για να έχουν «ευεργετικές επιπτώσεις» στη δίκη.

Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Σκληρή για τους αδύναμους, «συνεργάσιμη» με τους απατεώνες του «επιχειρηματικού κόσμου». Κατακεραυνώνει τους εργαζόμενους που παλεύουν για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ και χαϊδεύει όσους πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού».

Την παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.

original

triklopodia.gr

  ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ; ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ; Τις τελευταίες ημέρες,η δήλωση-σοκ της Ραχήλ Μακρή: «Αν χρειαστεί θα κόψουμε μόνοι μας,100 δις ευρώ»,προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Δεν γνωρίζω προσωπικά τη Ραχήλ Μακρή και δεν ενστερνίζομαι τις πολιτικές της πεποιθήσεις.
 
Οφείλω όμως να αναγνωρίσω,οτι με τη πρότασή της αυτή,»ξεγύμνωσε» τις επιλογές των εγχώριων και διεθνών μιασμάτων.
 
Γι΄αυτό και δέχτηκε σφοδρή επίθεση απο τους ευρωλάγνους.
 
16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
 
Γερμανική DIE WELT : Η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει ευρώ
 
«Σε περίπτωση ανάγκης μπορεί η Ελλάδα να ΤΥΠΩΣΕΙ ΕΥΡΩ από μόνη της» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Die Welt (ώρα δημοσίευσης 14:35, 16/6/2012)

http://www.welt.de/wirtschaft/article106609236/Im-Notfall-koennte-Griechenland-selbst-Euros-drucken.html

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ενδεχόμενη άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δανείσει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα μπορεί να 
κάνει χρήση του Emergency Liquidity Assistance. 

Σε αυτήν την περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος θα τύπωνε Ευρώ για να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να δανείσει τις ελληνικές τράπεζες. Για να αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα από την ΤτΕ θα έπρεπε να συμφωνήσουν 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που η Die Welt θεωρεί εξαιρετικά απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες. 
–

ΥΓ. Αναζητώντας για το Emergency Liquidity Assistance βρήκα ένα άρθρο του Ρώυτερς (28/2/2012) που ανέφερε ότι θα το χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, αν η ΕΚΤ σταματήσει να παρέχει ρευστότητα σε αυτές
http://www.reuters.com/article/2012/02/28/us-ecb-greece-collateral-idUSTRE81R0FZ20120228

16.06.2012, 19:05
 
ELA Does not Stand for Exaggeration, Lies and Assumptions
 
By Marc Chandler
 

ELA is the acronym for Emergency Liquidity Assistance. This is direct lending by the national central bank, with ECB authorization to local banks with more liberal collateral requirements. The national central bank is responsible/liable for the funds not the euro system.

Last week when the ECB announced that four Greek banks were no longer able to borrow from the ECB, this forced them to borrow from the Greek national central bank’s ELA facility. This in turn created confusion and all sorts of imaginary thinking.

Some have suggested that the ELA is a precursor to the issuance of Greece’s own currency. Whether Greece leaves the monetary union or not, the ELA is not the decisive element. This facility is not the beginning of a new Greek drachma or a Geuro or Gyro as some have suggested.
Nor is it secret like some in the media have suggested. Moreover, contrary to some impressions, the central bank of Greece is not the only euro area central bank that is drawing the ELA. Amounts more than 500 mln euros require ECB approval. A 2/3 majority can block or veto the use of the ELA. In addition to Greece, Ireland and Cyprus appear to be the other users currently, though it appears Belgium may have also drawn on it temporarily in dealing with Dexia.

The amounts involved seem quite modest. There is about 140 bln euros outstanding under ELA, of which two thirds is accounted for by Greece.However, part of what is happening in Greece is that the banks are in the process of being recapitalized under the second aid package. An 18 bln euro payment to them is expected by the end of the week. This will help reduce the ELA borrowings.

It would be much more significant if the ECB refused to grant Greece ELA privileges. There are three things the ECB can do to force a country to exit the euro zone would be to deny them the ELA, prevent the country’s banks from borrowing at the ECB, and denying them access to Target 2 settlement system. There is no sign that the ECB is trying to force Greece out of monetary union.
The ELA in Europe functions
as national level lending facility that is approved by the ECB, but responsibility is borne by the national central bank. It more like a discrete discount window that has different collateral rules than a secret parallel currency or monetary system.

Europe has sufficient challenge and one need not invent more. The ELA is neither a precursor of the demise of EMU nor a tell that Greece is about to leave. The opposite is more true. The ECB has most recently increased Greece’s ELA limit and the recapitalization of Greek banks will help reduce its usage.

Editor’s note: this article has been corrected to reflect ELA as EmergencyLiquidity Assistance instead of Emergency Lending Assistance as originally written.
____________________________________
About Marc Chandler
Marc Chandler joined Brown Brothers Harriman in October 2005 as the global head of currency strategy. Previously he was the chief currency strategist for HSBC Bank USA and Mellon Bank. In addition to frequently providing insight into the developments of the day to newspapers and news wires, Chandler’s essays have been published in the Financial Times, Barron’s, Euromoney, Corporate Finance, and Foreign Affairs. Marc appears often on business television and is a regular guest on CNBC.
_______________________________________
http://www.creditwritedowns.com/2012/05/ela-stand-exaggeration-lies-assumptions.html#.T9yq1J-vTU4.twitter

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩ

Η Ιρλανδία τύπωσε 80 δισ. ευρώ χωρίς να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επιτρέπεται από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παράγραφος 14.4. 

 

Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. 

Το 2010 η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ. 

Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA. 

Οι συναλλαγές ELA κυριολεκτικά είναι λεφτά που τυπώνει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενεργητικό της ΕΚΤ. 
Οι συναλλαγές αυτές θεωρητικά έχουν μεγάλο ρίσκο και για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν μέρος του ενεργητικού της ΕΚΤ. 

Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση την παράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια. 

14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.
μετάφραση: 

14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB. 

Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ. 

Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι τη ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα. 

Τώρα, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάποιου είδους QE, σημαίνει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δώσουν αυτή τη ρευστότητα και όχι η ΕΚΤ. 

Το γεγονός ότι το ρίσκο θα το αναλάβουν οι περιφερικές τράπεζες (το ρίσκο της χασούρας δηλαδή mark-to- market), σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα διαφέρουν και πολύ από συναλλαγές ELA. 

Η διαφορά είναι ότι θα μπορεί η περιφερειακή τράπεζα να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ή πάσης φύσεως assets και αυτή η ρευστότητα να μείνει μόνιμη στην αγορά, χωρίς να υπάρχει η πίεση να αντιστραφεί στο μέλλον.

Σημειώστε ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνουν και δεν μπορούν να κάνουν οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες αλλά και η ΕΚΤ η ίδια. Όλα αυτά αποφασίζονται αναλόγως τις ανάγκες και τις περιστάσεις. 

Σημειώστε όμως ότι αν τελικά γίνουν τα πράγματα όπως περιγράφονται πιο πάνω, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κεντρική τράπεζα τόσο για την αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους (προς τον οποιονδήποτε το οφείλουμε) αλλά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για να χρηματοδοτεί και τον κρατικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί (αυτό έτσι και αλλιώς έχει ήδη γίνει, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε 4 δισ. ευρώ πριν 2 χρόνια για να βρει λεφτά το υπουργείο Οικονομικών). 

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=56924&Itemid=38

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΥΠΩΝΕΙ ΔΙΚΑ ΤΗΣ 51 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΤΗΝ ΕΚΤ.  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

15 Ιανουαρίου, στην έγκριτη Ιρλανδική εφημερίδα The Irish Independent σε άρθρο της με τίτλο: «Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε στήριξη των Ιρλανδικών Τραπεζών χρηματοδοτώντας τες με χρήματα που τυπώνει η ίδια»
, βλ. Central Bank steps up its cash support to Irish banks financed by institution printing own money, αναφέρεται ότι:.» Η Irish Independent έμαθε χθες το βράδυ ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με 51 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενός προγράμματος δανείων έκτακτης ανάγκης εκτυπώνοντας δικά της χρήματα….

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί η ίδια τα χρήματα που χορηγεί ως δάνεια σε τράπεζες και δε χρησιμοποιεί το δάνειο από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, αν το κρίνει σκόπιμο, εφόσον το γνωστοποιεί στην ΕΚΤ.

Η είδηση ότι δημιουργείται χρήμα στην Ιρλανδία θα τροφοδοτήσει τους φόβους που έχει ήδη εκφράσει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet ότι ο πληθωρισμός αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την ευρωζώνη»..

Η είδηση έγινε γνωστή από άρθρο στην Daily Bell με τίτλο: «Τέλος του Ευρώ;…Η Ιρλανδία Τυπώνει το δικό της Χρήμα», βλ. End of Euro? … Ireland Prints Own Notes και από σχετική αναζήτηση στην Google προκύπτει ότι έχει αναδημοσιευτεί σε πολλά ιστολόγια.

Αν η είδηση είναι αξιόπιστη, είναι πραγματικά περίεργη. Το περίεργο δεν είναι φυσικά ότι η Ιρλανδία τυπώνει χρήμα από σχέτο αέρα. Το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το περίεργο είναι ότι μπορεί να το κάνει.

Μέχρι τώρα είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν τα επί μέρους κράτη της Ευρωζώνης. Και τώρα μαθαίνουμε ότι τα κράτη μπορούν να τυπώνουν τα δικά τους ευρώ. Δεν τα εμποδίζει κάποια σύμβαση.

Γιατί κανείς δεν το πρότεινε αυτό για την Ελλάδα; Γιατί αυτό δεν μας το είπανε οι οικονομολόγοι μας; Αυτές τις ημέρες ακούμε ότι οι Ευρωκράτορες συσκέπτονται για να λύσουν το «ελληνικό» πρόβλημα.

Άραγε αυτός ο ξαφνικός οίστρος των Ευρωκρατών μετά από μήνες κωλυσιεργιών και παρελκυστικών ενεργειών σχετίζεται με την κίνηση αυτή της Ιρλανδίας;. Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα από τα ΜΜΕ ;
http://kyklwpas.blogspot.gr/2014/04/h-51.html

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.  
                                                                                                                                                                           Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΝΤΑΙ,     ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. 

Φρύνη.Γαζή 

[attikanea.blogspot.gr]

  ΚΑΖΑΚΗΣ : Γιατί η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ; «Εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην …

ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της ΕE, τηρήθηκαν και έτυχαν σεβασμού.»

Προς το συμφέρον ποιού κ. Μέρκελ; Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών, και δημοσίευσε το Der Spiegel (19/8/2013) η Γερμανία έρχεται να εξοικονομήσει συνολικά € 40,9 δισεκατομμύρια σε πληρωμές τόκων κατά τα έτη 2010 έως 2014. Ο αριθμός προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και των προβλεπόμενων τόκων. Μεταξύ 2010 και 2012, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε € 73 δισεκατομμύρια λιγότερα σε νέο χρέος από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κόστος της κρίσης του ευρώ για τη Γερμανία έχει μέχρι τώρα προσθέσει μέχρι € 599 εκατ..

Η Γερμανία έχει διαθέσει 15,2 δις ευρώ για τη «διάσωση» της Ελλάδας. Φυσικά, πρόκειται για δανεικά που θα πληρωθούν με επιτόκιο τριπλάσιο από εκείνο με το οποίο η ίδια η Γερμανία τα δανείστηκε. Βέβαια τα δάνεια αυτά – πάντα με το αζημίωτο – δεν δόθηκαν για την Ελλάδα, αλλά για τις Γερμανικές τράπεζες που κατείχαν πάνω από 60 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα την εποχή που μας έβαλαν στο πρώτο μνημόνιο και κινδύνευαν με κατάρρευση σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους με κούρεμα εκείνη την εποχή.

Στις κλειστές συνεδριάσεις του Γερμανικού κοινοβουλίου όπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάνει παρουσιάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα οφέλη της Γερμανίας από τις επιχειρήσεις διάσωσης του Νότου και κυρίως της Ελλάδας, ένα συμπέρασμα πάντα πρυτανεύει. Οι επιχειρήσεις «διάσωσης» δεν έχουν κοστίσει ευρώ στη Γερμανία. Αντίθετα έχει επωφεληθεί η Γερμανία πολλαπλά.

Στις παρουσιάσεις αυτές, σύμφωνα με το Reuters (2/5/2013), αναφέρονται συνήθως δυο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη ως ακούσια συνέπεια της κρίσης. Η μια μελέτη είναι από τη γερμανική ασφαλιστική Allianz, όπου έχει υπολογιστεί ότι το Βερολίνο έσωσε € 10,2 δισεκατομμύρια κατά την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από 3,39% σε 1,18% σήμερα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η Ελλάδα πρώτα και ύστερα οι άλλες χώρες δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς «διάσωσης».

Η άλλη μελέτη είναι του Jens Boysen-Hogrefe από οικονομικό ινστιτούτο IFW και δείχνει ότι ο Γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός διέσωσε € 8,6 δις μόνο το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των ευνοϊκών επιπτώσεων λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές εντός ευρωζώνης θεώρησαν ως ασφαλές καταφύγιο τη Γερμανία. Έτσι τεράστιες ροές κεφαλαίου κυρίως από το νότο βρήκαν τον δρόμο για τη Γερμανία.

Αυτή η εξοικονόμηση για τον Γερμανικό προϋπολογισμό ανήλθε σε 9,6 δις ευρώ το 2012, ενώ για το 2013 θα είναι αξίας 2 δις ευρώ, αναφέρει η μελέτη του IFW. «Εάν προσθέσουμε τα πλεονεκτήματα των επιτοκίων που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2012 και εκείνα που η Γερμανία θα επωφεληθεί τα επόμενα χρόνια, φθάνουμε τη συνολική ελάφρυνση των τόκων για το γερμανικό προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 67 δις ευρώ», αναφέρει η μελέτη της Allianz που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. «(Που είναι) αρκετά για να περικοπούν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αναλογία του χρέους της Γερμανικής κυβέρνησης κυβέρνηση».

Τι είναι λοιπόν τα 15,2 δις ευρώ που έδωσε η Γερμανία για να ξελασπώσει τις δικές της τράπεζες διαμέσου της Ελλάδας; Τίποτε. Ούτε βέβαια θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η Γερμανία προκειμένου να δεχθεί την «διάσωση» της Ελλάδας, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέργαψε μαζί της μια αποικιοκρατική συνθήκη που αποκαλείται «Ελληνογερμανική εταιρική σχέση». Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε στις 5 Μαρτίου 2010 όταν ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Βερολίνο.

Με βάση αυτή τη συνθήκη η Ελλάδα μετατράπηκε σε οικόπεδο για την Γερμανία. Οι υποδομές, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία, οι ΟΤΑ, η ενέργεια, κοκ, τέθηκαν στη διάθεση της Γερμανίας. Με βάση αυτή τη συνθήκη κατέφθασε και στην Ελλάδα και ο Φούχτελ, ως ειδικός υφυπουργός επί ελληνικών θεμάτων. Κι ενώ η συνθήκη αυτή εφαρμόζεται πρωτίστως διαμέσου της εξαγοράς των ΟΤΑ και των περιφερειών, καμιά κυβέρνηση έως σήμερα δεν την έφερε για επικύρωση στη Βουλή. Φανταστείτε τι περιλαμβάνει για να μην τολμά κανείς από τους κυβερνώντες να την περάσει από το απόλυτα ελεγχόμενο κοινοβούλιο.

Όσο η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός ευρώ και θα συνεχίζει να βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού», η Γερμανία έχει μόνο να κερδίσει. Να κερδίσει από τα χαμηλά επιτόκια, από τις εισροές κεφαλαίων στην οικονομία της, από την λεηλασία της Ελλάδας. Κι από πάνω ο ελληνικός λαός ως δουλοπάροικος θα της χρωστά μέχρις τετάρτης γενεάς τα 15,2 δις ευρώ που της κόστισε η όλη «διάσωση». Ένα κόστος που έχει ισοφαριστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Πόσο ανόητος πρέπει να είναι λοιπόν κάποιος αν στ” αλήθεια πιστεύει ότι η Μέρκελ και η συμμορία της θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Γιατί; Για να χάσει την προσφορότερη αποικία που διέθετε ποτέ το Γερμανικό Ράιχ; Να γιατί θα κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και στο «χείλος του γκρεμού» για να μπορεί η Γερμανία να καρπώνεται τα οφέλη. Να το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλλει.

Αλήθεια, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτόν που δηλώνει – όπως ο Σταθάκης στην DW (7/1/2015) – ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν; Εγώ τον αποκαλώ πουλημένο τομάρι και δοσίλογο. Το ίδιο ακριβώς με τους σημερινούς κυβερνώντες. Εσείς;

[dimitriskazakis.blogspot.gr]

Αυτή είναι η αλήθεια για την σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού! Μούφα το της Αντιτρομοκρατικής και της κυβέρνησης!
'Οσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση να την εμφανίσει ως μεγάλο και συνταρακτικό γεγονός, είχε καταστεί σαφές στον λαό, πως "βρώμαγε το πράγμα".

"Φώναζε" όλη η επιχείρηση, πως ήταν ... στημένη, για να προσκομίσει επικοινωνιακά οφέλη στην παραπαίουσα κυβέρνηση.

Και η αλήθεια, έσκασε πριν λίγη ώρα, όταν αποκαλύφθηκε ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα και μάλιστα με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος ήταν σε...
ανοιχτή γραμμή με τον καταζητουμενο τρομοκράτη.
Από το... "σου στέλνω τρεις, γαμήστε τους", στο ... "έλα Χριστόδουλε, σπίτι είσαι; Λέω να στείλω να σε πιάσουνε"!!!!!!!!!!!!!!!!!!attikanea.blogspot.g

Πόπη Σουφλή


  Τελικά 4 χρονια Μνημονίου έσωσαν μονον 3 Τραπεζίτες! η απόφαση του Σαμαρά για προωρη προσφυγή στην εκλογή προέδρου σκοπό να προλάβει την οικονομική κατάρρευση που έρχεται στους επόμενους μήνες.

Το μνημόνιο απέτυχε και απέτυχε παταγωδώς! Στους επόμενους μήνες υπάρχουν μαύρες τρύπες πολλων δις, ενώ το 2017 θα πρέπει να βρεθούν ακόμη 60δις πάνω στα 500δις που ήδη χρωστάμε!

Και τι έχει να επιδείξει η κυβέρνηση; Την υπόσχεση ότι αν ψηφίσουμε στις 25 θα μας βγάλει από το μνημόνιο, φυσικά για να υπογράψει το επόμενο!

Τελικά μετά από τέσσερα χρόνια μνημόνιο σώθηκαν 3 Τραπεζίτες.

B6HhWfGCQAADTRnΠροσέξτε! Οχι οι Τράπεζες! Οι Τραπεζίτες! Οι Τράπεζες μετα βιας πέρασαν το προηγούμενο stress-test!

Ακόμη και ο κλάδος της βιομηχανίας σύμφωνα με τον τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας μειώθηκε το πρώτο 9μηνο του 2014 ακόμη -3.4%.

Αρα και το έσχατο επιχείρημα της Κυβέρνησης περί ανάπτυξης και ελευθερης οικονομίας καταρρίφθηκε, ούτε την βιομηχανία, το σύμβολο του Καπιταλισμού δεν έσωσαν

Αυτά για να γνωρίζουν οι αναγνώστες του blog τις κακοτοπιές πίσω από τις υποσχέσεις και τις απειλές που θα ακούσουν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

 

Καλή Λευτεριά

 

hellasforce.com


Μη φοβάστε τη δραχμή, να φοβάστε αυτούς που την κατακρίνουν. της Ρένα Μάνου

Πρεπει επειγοντως να ξεκαθαρίστει το θέμα σχετικά με τον όρο ‘Πτώχευση’, που τον ακούμε συνέχεια στα κανάλια και μας προκαλεί τρόμο. Ο όρος αυτός στην οικονομική θεωρία δεν έχει το ίδιο νόημα με αυτό που δίνεται όταν πχ λέμε ότι ένας άνθρωπος πτώχευσε. Όταν λέμε ότι κάποιος πτώχευσε, συνήθως εννούμε ότι έχασε τα πάντα. Λεφτά, ακίνητα, τα πάντα. Δεν έχει μία. Στο χώρο των οικονομικών όμως, ο όρος ‘default’ σημαίνει ότι κάποιος (άτομο, επιχείρηση, χώρα) δεν ανταποκρίθηκε στους όρους μιας οικονομικής συμφωνίας.

Δηλαδή ο ελληνικός όρος ‘πτώχευση’ όσον αφορά τα οικονομικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μία και ότι τα χάσαμε όλα, αλλά απλά ότι ή δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε κάποιο ή όλο το μέρος των υποχρεώσεών μας (ασχέτως εάν μπορούμε ή όχι να τα πληρώσουμε). Γι αυτό άλλωστε οι αγορές και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι όσον αφορά την Ελλάδα δεν είναι θέμα ‘αν θα πτωχεύσει’ αλλά ‘πότε θα πτωχεύσει’, δηλ δεν χρειάζεται να μην έχει τίποτα απλά να μην πληρώσει μέρος του χρέους.

Ενα πολύ βασικό σημείο οικονομικής θεωρίας, το οποίο διδάσκεται από την πρώτη χρονιά στους μαθητές οικονομικών ειναι πως το κράτος έχει 2 κυρίως τρόπους για να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση και να αποφύγει ύφεση: Την νομισματική πολιτική και τον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών.Ο καθορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι απλά το πόσο ισχυρό είναι το νόμισμά σου σε σχέση με αυτό των άλλων χωρών. Μία χώρα που έχει το δικό της νόμισμα, μπορεί να λαμβάνει μέτρα ώστε να αυξομειώσει αυτή την αξία, ανάλογα με την οικονομική στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει.

Σε μία οικονομική κρίση, πχ, θα θέλει το νόμισμά της να είναι αδύναμο. Αυτό κάνει τα προιόντα της να φαίνονται φτηνότερα σε σχέση αντίστοιχων από χώρα με ισχυρό νόμισμα (με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών). Κάνει επίσης το εργατικό κόστος να είναι χαμηλότερο, επομένως αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλα κράτη (πχ ξένες εταιρίες προτιμούν να έχουν εργοστάσια, γραφεία κλπ στη χώρα αυτή λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους).

Η νομισματική πολιτική είναι τα μέτρα που λαμβάνει μία κυβέρνηση προκειμένου να επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα. Πχ όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, κάνωντας το δανεισμό να είναι ακριβός. Αυτό ενθαρύνει την αποταμίευση και μειώνει την κατανάλωση, μειώνοντας την αύξηση πληθωρισμού. Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν με χαμηλό κόστος, και να δανείσουν με χαμηλό κόστος. Ως αποτέλεσμα, χρήμα κυκλοφορεί στην αγορά αναζωογονόντας την οικονομία.

Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, αλλά και κάθε χώρα της Ευρωζώνης, είναι το εξής: Για να μπορεί μια χώρα να καθορίσει την συναλλαγματική ισοτιμία της και τη νομισματική πολιτική της ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ. Και αυτό γιατί και οι 2 αυτοί τρόποι χρειάζονται την κεντρική τράπεζα της χώρας να καθορίζει την ανάλογη ροή χρήματος στην αγορά.

Με το που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, ουσιαστικά παρέδωσε τις αποφάσεις αυτές στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Σε περίπτωση οικονομικής κρίσης η χώρα της Ευροζώνης δε μπορεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση, γιατί πρέπει πάντα να βαδίζει στους στόχους της συμφωνίας της Ευρωζώνης.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ΕΚΤ δεν λειτουργεί όπως μια κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να λειτουργεί. Πχ στις ΗΠΑ αν η πολιτεία της Αριζόνα έχει οικονομική κρίση, η κεντρική τράπεζα θα την βοηθήσει οικονομικά από τα έσοδα που έχει εισπράξει από όλες τις 50 πολιτείες. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται με την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, μια χώρα της Ευρωζώνης σε κρίση είναι μόνη της. Η ΕΚΤ της δανείζει λεφτά, αλλά απαιτεί και σκληρά μέτρα. Δηλ, αντίθετα με τις ΗΠΑ, οι άλλες χώρες τις Ευρωζώνης δεν είναι διατεθημένες να βοηθήσουν από την τσέπη τους τη χώρα σε κρίση.

Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς δικό της νόμισμα να καθορίσει συναλλαγματική ισοτιμία (δηλ να κάνει το νόμισμά της πιο φτηνό) αλλά ούτε και νομισματική πολιτική (δηλ να δανείσει τις τράπεζές τις με πολύ χαμηλό επιτόκιο ώστε να υπάρχει χρήμα στην αγορά). Ως αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος είναι ο καταστροφικός τρόπος που βλέπουμε: Εφόσον δε μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα, υποτιμεί τους μισθούς και τις συντάξεις. Κάτι τέτοιο φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που χρειάζεται.

Μία άλλη αξιόλογη παρατήρηση είναι ότι το ποσοστό του διαπραγματεύσιμου χρέους μειώνεται και αυτό του μη διαπραγματεύσιμου αυξάνεται. Διαπραγματεύσιμο χρέος είναι το χρέος που μπορεί το κράτος να επαναγοράσει πίσω σε χαμηλότερη τιμή στις διεθνής αγορές, μια και η τιμή του (σε μορφή ομολόγων) αυξομειώνεται. Με το διαπραγματεύσιμο χρέος έχεις επίσης τη δυνατότητα να δηλώσεις αδυναμία εξυπηρέτησης του συνόλου του χρέους σου, να διαπραγματευτείς με τους ομολογιούχους και να «κουρέψεις» μονομερώς το χρέος σου δηλαδή να κάνεις το περίφημο πλέον «haircut” .

Οι πιστωτές σου, αγοράζοντας τα ομόλογα σου, ανέλαβαν ένα ρίσκο το οποίο αξιολόγησαν και αποφάσισαν να αγοράσουν. Καθόλη τη διάρκεια των ομολόγων, είχαν και έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά, άλλοτε κερδίζοντας άλλοτε χάνοντας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δεκέμβριο 2009 το ποσοστό διαπραγματεύσιμου χρέους ήταν 94,8%.Βλέπουμε λοιπόν ότι με την είσοδό μας στο Μνημόνιο, περιορίστηκε σταδιακά και η δυνατότητα επαναπραγμάτευσης του χρέους, με το να αυξάνεται το ποσοστό μη διαπραγματεύσιμου χρέους.

Με πολύ απλά λόγια, για να μειωθεί ή και να αποπληρωθεί το χρέος μια χώρα θα πρέπει :

1. Να έχει οικονομική ανάπτυξη (που μετριέται με το ΑΕΠ), έτσι ώστε όσο πιο μεγάλη η ανάπτυξη τόσο πιο πολλά τα έσοδα (πχ από φόρους, ΦΠΑ, κλπ), και

2. Να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα (δηλ τα έσοδα του κράτους να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα) ή το δημοσιονομικό έλλειμα να είναι τόσο μικρό ώστε να μην υπάρχει δυσκολία αποπληρωμών των επιτοκίων του χρέους αλλά και των δανείων που λίγουν.

Βάση της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας (στοιχεία εδώ), το ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε στα €211,2 δις το 2011, απο τα €225,3 δις το 2009. Όμως, τα στοιχεία για το 2009 και 2010 αναθεωρήθηκαν στα €235 δις (2009) και €230 δις (2010) (στοιχεία εδώ). Η προβλεψη για το 2012 είναι προς το παρών €205,3 δις. Την ίδια περίοδο, το δημοσιονομικό έλλειμα ήταν €36,3 δις το 2009 και €24,2 δις το 2010. Το έλλειμα προβλέπεται στα €18,7 δις για το 2011 (σχετικό άρθρο εδώ).

Για να δούμε λοιπόν τη γενική εικόνα των παραπάνω.

1. Το δημόσιο χρέος από το Δεκέμβριο 2009 μέχρι Σεπτέμβριο 2011 αυξήθηκε κατά €62 δις, ή 12%!

2. Το ΑΕΠ από το 2009 μέχρι το 2011 μειώθηκε κατά €23,8 δις, ή 10,1%!

3. Το δημοσιονομικό έλλειμα μειώθηκε κατά €17,6 δις ή 48,5%. Αυτό ίσως σας φανεί μια μεγάλη επιτυχία. Αν όμως το δούμε ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το 2009 ήταν 15,4% επί του ΑΕΠ, ενώ το 2011 ήταν 8,9% επί του ΑΕΠ. Η μείωση δηλ του δημοσιονομικού ελλείματος ήταν μόλις 6,5% επί του ΑΕΠ.

Εάν υπολογίσουμε ότι το ποσοστό ανεργίας το 2009 ήταν 9,8% και τα τελευταία στοιχεία για το Νοέμβριο 2011 ήταν 20,9%, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι οτι το χρέος θα συνεχίσει την αυξανώμενη πορεία του σε τέτοιο βαθμό που θα είναι μαθηματικά αδύνατο όχι μόνο να αποπληρωθεί αλλά απλά να κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση του ΑΕΠ (κάτι που θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια μια και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση) μαζί με την αύξηση ανεργείας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στο μέλλον και το δημοσιονομικό έλλειμα, λόγο μείωσης εισόδων (ΦΠΑ, φορολογία) και αύξησης εξόδων (πληρωμή μεγαλύτερου ποσού σε δάνεια, επιδόματα ανεργείας, κλπ).

‘Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο ήταν αυτό που ειχε πει ο κ Παπαδήμος. Ότι έστω και να παγώναμε την πληρωμή των δανείων, το δημόσιο έλλειμα θα ήταν ακόμα στο €5 δις. Έχοντας αυτό το τελευταίο σημείο ως αφετηρία, ας εξετάσουμε τώρα την περίπτωση ολικής διαγραφής του χρέους και επιστροφής στη δραχμή. Το θέμα αυτό θεωρείται ταμπού στη Βουλή η οποία ούτε καν θέλησε να αναλύσει αυτή την περίπτωση γιατί, τάχα, θα έφερνε τη χώρα στην καταστροφή. Ας δούμε λοιπόν αν αυτό ισχύει.

Η επιστροφή στη δραχμή δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ούτε ότι αυτόματα θα καταστραφούμε. Άλλωστε, είμαστε ήδη σε καταστροφική πορεία ούτως ή άλλως, όπως σας εξήγησα παραπάνω. Το θέμα είναι να ξανα-αποκτήσουμε την δύναμη να μπορούμε εμείς να ορίζουμε νομισματική πολιτική και να καθορίζουμε την συναλλαγματική ισοτιμία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχεις το δικό σου νόμισμα.

Ας πάρουμε μερικά από τα ‘καταστροφικά’ σενάρια που έχουμε ακούσει σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή:

Οι τράπεζες θα καταρεύσουν, ο κόσμος θα χάσει τις καταθέσεις του και το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις/κονδύλια, κλπ.

Εφόσον πλέον έχεις το δικό σου νόμισμα, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος μπορεί άνετα να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον μπορείς να τυπώσεις δικό σου νόμισμα. Μπορεί επίσης να δανείσει χρήμα στις τράπεζες αυτές σε πολύ χαμηλό επιτόκιο (κάτι που κάνει εδώ και χρόνια η τράπεζα της Μ Βρεταννίας, με επιτόκιο 0,5%) ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες αυτές να βελτιώσουν τα αποθεματικά τους και να κυκλοφορίσουν χρήμα στην αγορά. Το ίδιο μπορεί να κάνει το κράτος για να πληρώσει κονδύλια και συντάξεις. Μπορεί δηλ να πουλήσει κρατικά ομόλογα στις ίδιες αυτές τράπεζες και με τα λεφτά να καλύψει τα έξοδα αυτά. Άλλωστε, με το δημόσιο έλλειμα να είναι μόνο στα €5 δις, με σωστές οικονομικές αποφάσεις μπορεί να το φέρει στο μηδέν έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δανειστεί.

Η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως με αποτέλεσμα η αξία της εντός και εκτός Ελλάδος να χαθεί.Ας δούμε ένα παράδειγμα απλουστευμένο, για να εξετάσουμε τι θα γίνει. Ας πούμε ότι αρχικά, την πρώτη μέρα επιστροφής στη δραχμή, η αναλογία είναι 1 ευρώ = 1 δραχμή. Προσοχή!! Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά το ένα μπουκάλι νερό θα πουλιέται 50 δρχ, άρα η τιμή του από το €1 θα ανέβει στα €50. Απλά σημαίνει ότι ένα προιόν που ήταν €1, θα είναι 1 δρχ, ένα που ήταν €20 θα είναι 20 δρχ, κλπ κλπ.

Από την πρώτη μέρα μια υποτίμηση της δραχμής είναι αναμενόμενη. Ας υποθέσουμε ότι η υποτίμηση αυτή θα είναι μεγάλη (πχ 40%). Αυτόματα κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η ισοτιμία θα αλλάξει σε €1 = 1,4 δραχμές ή αλλιώς 1 δρχ = €0,6. Εφόσον στο εσωτερικό της χώρας τα πάντα θα είναι σε δραχμές (ακόμα και οι καταθέσεις), η υποτίμηση δεν θα επηρεάσει καταθέσεις και μισθούς. Πχ αν ο μισθός πριν τη δραχμή ήταν €800 το μήνα, την πρώτη μέρα έγινε 800 δρχ το μήνα και μετά την υποτίμηση παρέμηνε στις 800 δρχ.

Το πρόβλημα θα έχουν όσα άτομα θέλουν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό (μια και συναλλαγματικά το ευρώ θα είναι κατά 40% πιο ακριβό) και οι εισαγωγείς που το κόστος εισαγωγών θα είναι πιο ακριβό, και κατά συνέπεια το κόστος των αγαθών.Εδώ λοιπόν έρχεται η σωστή πολιτική που είπα στην αρχή του κειμένου, δηλ τα σωστά μέτρα που πρέπει να παρθούν από την κυβέρνηση ώστε η υποτίμηση να δουλέψει προς το καλό μας. Εξηγώ μερικά, αλλά όχι όλα, από αυτά τα μέτρα.

Πριν την αλλαγή στη δραχμή αναμένεται πως ο κόσμος θα θελήσει να μεταφέρει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, ώστε να κερδίσει από την υποτίμηση (ή να μην χάσει από αυτήν). Αν λοιπόν η κυβέρνηση βάλει έναν έκτακτο και μεγάλο φόρο σε όλες τις μεταφορές συναλλάγματος εκτός Ελλάδος και σε αναλύψεις μεγάλων ποσών, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε μια τέτοια μεταφορά συναλλάγματος δεν θα ήταν κερδοφόρα . Κάποιος που θα μετέφερε τα λεφτά του στο εξωτερικό για να επωφεληθεί από την πτώση της δραχμής θα έχανε αυτό το ώφελος με το να πληρώσει βαρύ φόρο στη μεταφορά αυτή.

Στους εισαγωγείς το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει πακέτα στήριξης ώστε να μην υποφέρουν ούτε αυτοί ούτε η αγορά από την υποτίμηση. Πχ μπορεί να τους χαρίσει το ΦΠΑ και άλλους φόρους για ένα χρονικό διάστημα, ή να προσφέρει δάνεια με μηδενικό τόκο, ή ακόμα και κονδύλια που ουσιαστικά θα έκαναν το κόστος εισαγωγών ίσο με αυτό που ήταν πριν την υποτίμηση. Από την άλλη μεριά, για να μην υπάρξει αυτόματη και μεγάλη αύξηση των αγαθών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει μπλαφόν σε όλα τα αγαθά (πχ πάγωμα τιμών για τα επόμενα 2-3 χρόνια, με ανάλογη βοήθεια σε επιχειρήσεις, άτομα που θα βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική θέση εξαιτίας του παγώματους αυτού). Θα πείτε πολύ πως αυτό θα ήταν αδύνατο στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Αδύνατο δεν είναι και η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική, άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με αναλόγως ειδικά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, η υποτίμηση της δραχμής αυτόματα κάνει τα ελληνικά προιόντα και εργατικό κόστος πιο φθηνό σε σχέση με το ευρώ. Αντί δηλ να μειώνεις μισθούς κατά 40%, στην ουσία μειώνεις το κόστος εργασίας κατά 40% σε σχέση με το ευρώ, ενώ εντός Ελλάδος ο μισθός έχει περίπου την ίδια αγοραστική δύναμη που είχε πριν την υποτίμηση.

Όσοι από εσάς θεωρούν πως η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν εξάγει τίποτα και επομένως δεν θα έχει όφελος από το ότι τα προιόντα της θα γίνουν πιο φθηνά, κάνουν μεγάλο λάθος. Κατ’ αρχήν, θα κερδίσει πολλά από την μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος, τον τουρισμό. Αυτόματα, η Ελλάδα γίνεται 40% φθηνότερη κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ τον τουρισμό. Επίσης, επειδή το κόστος για ταξίδια στο και προιόντα από το εξωτερικό θα αυξηθεί, αυτό σημαίνει πως και ο εσωτερικός τουρισμός θα αυξηθεί. Η αύξηση του κόστους εισαγωγών και μείωση κόστους εξαγωγών θα σημάνει και την αλλαγή στον εμπορικό/βιομηχανικό τομέα (πάντα με τα ανάλογα μέτρα). Δεν θα είναι καθόλου άσχημο, εάν θέλουμε να ορθοποδήσουμε, να αρχίσουμε να παράγουμε ξανά τα δικά μας αγαθά και να μειώσουμε την κατανάλωση των ξένων αγαθών.

Δε θα μπορούμε να ξαναδανειστούμε.

Αρχικά όντως ο εξωτερικός δανεισμός θα είναι πολύ δύσκολος, ακόμα και αδύνατος. Εξήγησα πιο πάνω όμως πως εφόσον έχεις το δικό σου νόμισμα, ως κράτος μπορείς να λειτουργήσεις για μερικά χρόνια αποκλειστικά με εσωτερικό δανεισμό. Πάντως, δεν μπορείς να αποκλείσεις την περίπτωση δανεισμού από πχ Κίνα, Ρωσσία, κλπ, σε περίπτωση εξόδου από Ευρωζώνη. Βέβαια, θα ρωτήσετε το πώς γίνεται κάποιος να σε δανείζει ξέρωντας πως μόλις πριν λίγο αποφάσισες να μην πληρώσεις τα προηγούμενα δανεικά σου. Η απάντηση είναι απλή. Πότε έχει μια χώρα περισσότερες ελπίδες να πληρώσει ένα χρέος; Όταν χρωστάει 360 δις ή όταν δεν χρωστάει τίποτα, άσχετα αν το τίποτα προήλθε από τη διαγραφή;

Υπάρχουν 2 ειδών δανειστές. Οι κερδοσκόποι (οι λεγόμενοι speculators) και αυτοί που σε δανείζουν επειδή θέλουν να επενδύσουν (έμμεσα ή άμεσα) στην οικονομία σου. Σαν χώρα θέλεις το δεύτερο είδος δανειστή, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα οι κλέφτες πολιτικοί μας δανείζωνταν μόνο από το πρώτο είδος.

Εάν σαν κράτος λάβεις σωστά μέτρα, δημιουργήσεις ένα σωστό νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργείας, τότε μπορείς να έλξεις το δεύτερο είδος δανειστών, οι οποίοι όχι μόνο θα σου δανείσουν αλλά θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα σου. Με τα πρώτα τέτοια δάνεια, η αγορά θα αρχίσει πάλι να σε βλέπει με καλό μάτι και η εξωτερική αγορά δανείων θα αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγει. Έχει γίνει πολλές φορές και θα γίνεται συνέχεια.

Πώς θα αγοράζουμε πρώτες ύλες όπως πετρέλαιο, κλπ;

Την απάντηση την έδωσα ήδη πιο πάνω. Από τη στιγμή που έχεις δικό σου νόμισμα έχεις πολλές λύσεις και απλά διαλέγεις την πιο κατάλληλη. Αλλά θα προσθέσω και μια άλλη, την οποία ακολούθησε η Πολωνία πριν μερικά χρόνια όταν είχε και εκείνη οικονομικά προβλήματα (χάρις τη ‘βοήθεια’ του ΔΝΤ). ‘Εκανε συμφωνία με την Ρωσσία. Η Ρωσσία θα της πουλούσε πετρέλαιο. Η Πολωνία θα αγόραζε ένα μέρος του πουλώντας κρατικά της ομόλογα στη Ρωσσία και το υπόλοιπο σε είδος, ανταλάσσοντας πετρέλαιο με πρώτες ύλες που χρειαζόταν η Ρωσσία. Εμείς δεν έχουμε πρώτες ύλες; Τόσο καιρό ακούμε πόσο πλούσια χώρα είμαστε σε πρώτες ύλες. Δεν θα ήταν προτιμότερο να τις διαθέσουμε για δικό μας συμφέρον αντί να τις ξεπουλήσουμε;

Το να τυπώνεις χρήμα συνέχεια για να καλύψεις τα έξοδα απλά θα φέρει τον πληθωρισμό στα ύψη.

Άλλος ένας μύθος. Είναι όντως σωστό ότι σε μια οικονομία αν διοχετεύσεις νέο χρήμα αυξάνεις τον πληθωρισμό. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες μπορείς να το κάνεις χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο.Με πολύ απλά λόγια, ο πληθωρισμός θα αυξάνεται όταν το ποσοστό αύξησης του νέου χρήματος είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Αν λοιπόν σαν χώρα αυξήσεις την παραγωγή σου κατά 5% σε ένα χρόνο, αλλά αυξήσεις το νέο χρήμα στην αγορά κατά 5%, τότε δεν θα υπάρξει αύξηση πληθωρισμού. Επίσης, και να διοχετεύσεις χρήμα σε μεγαλύτερο ποσοστό, μπορείς ακόμα να αποφύγεις αύξηση πληθωρισμού εάν οι τράπεζες το διοχετεύσουν σιγά σιγά στην αγορά, και όχι με την μία.

Ίσως τα παραπάνω σας φαίνονται όλα σαν επιστημονική φαντασία. Μήπως αυτά που μας λένε τώρα οι ‘εμπειρογνώμονες’ δεν είναι φαντασία; Όπως είπα από την αρχή η επιστροφή στη δραχμή δεν λύνει το πρόβλημα αυτόματα. Πρέπει να γίνουν πολλές θυσίες , σωστές αλλαγές και από πολιτικούς που θα θέλουν το καλό της χώρας και θα εχουν το τσαγανό να αντισταθούν στις πιέσεις της Ευρωζώνης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με τα τωρινά μέτρα και η αξία του εισοδήματος του Έλληνα εξαφανίζεται και το κόστος ζωής αυξάνεται και το μέλλον του χάνεται και το εξωτερικό χρέος έχει φτάσει σε μη ελεγχόμενα όρια. Αλλά πάνω από όλα δεν ελέγχουμε εμείς την οικονομική μας πολιτική. Την ελέγχουν άλλοι, των οποίων τα συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με τα δικά μας.

Μήπως, λοιπόν, θα ήταν καλύτερα να πέρναμε αυτή τη δύναμη της επιλογής πίσω; Ακόμα και αν συνεχιζόταν η καταστροφική πολιτική των τελευταίων 30 χρόνων, τουλάχιστον θα μπορούμε να πούμε πως εμείς οδηγηθήκαμε στην καταστροφή, δεν παραδόσαμε τη χώρα για να την καταστρέψουν άλλοι.

[drachmi5.gr]

  Η απεργός πείνας για την οποία δεν ενδιαφέρθηκε κανείς... Το 2007 η δικαστής Γρεβενών Μαρία Μαργαρίτη αποκάλυψε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στο χώρο των δικαστηρίων όπου ανήλικοι κακοποιούνταν σεξουαλικά και πολλές φορές έναντι αμοιβής. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθεί από το δικαστικό σώμα.

Η κα Μαργαρίτη ξεκίνησε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι που η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή την απομάκρυνε βίαια. Το 2008 μετά από νέα απεργία πείνας έξω από τον Άρειο Πάγο για 20 ημέρες λύγισε και εισήχθη στο Νοσοκομείο. Από τότε κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει και που βρίσκεται. Το θέμα δεν προβλήθηκε ποτέ και από κανένα σχεδόν ελληνικό ΜΜΕ παρά μόνο από το BBC.

Ίσως, βέβαια και να την πήρε το μάτι σας όταν ο Τριανταφυλλόπουλος ασχολήθηκε σε μια εκπομπή του για λίγο..

 

Πρόκειτε για την δικαστή Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, η οποία εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στήν φόρα παρτίδα Κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.

Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ!
 

Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι"μεσάζοντες") σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!

Δεκέμβριος 2007

Η κα Μαρία Μαργαρίτη επίσης είχε ξεκινήσει το δικό της αγώνα με απεργία πείνας μάλιστα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων. Κάποια στιγμή η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή φρόντισε να την απομακρύνει βίαια, όπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο του BBC News.

Η συνέχεια σ'αυτή την υπόθεση που ο πολύς κόσμος δεν έμαθε ποτέ ήταν η εξής:

6 Μαϊου 2008

Μερικούς μήνες μετά στις 6 Μαίου 2008 η Μαρία Μαργαρίτη προχώρησε σε νέα απεργία πείνας με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου. Πίνοντας μόνο νερό και χυμούς και διαβάζοντας βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου, είχε στο πλευρό της τον σύζυγό της, γιατρό Γιώργο Φώλια, τη δικηγόρο της Μαρία Σπυράκη και λιγοστούς φίλους και ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τελικής δικαίωσης.

Απο Αρθρο της Espresso 19/5/08 :

«Σας παραπέμπω στους στίχους του Ελύτη: "Είσαι σήμερα μονάρχης και ώσαμ' αύριο δεν υπάρχεις"» προσθέτοντας ότι το μόνο που ζητεί είναι να ανοίξουν όλοι οι φάκελοί της, να λάμψει η αλήθεια και να επιστρέψει στο δικαστικό σώμα. Μάλιστα, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της -ούτως ή άλλως βεβαρημένης- υγείας της, η πρώην εφέτης Ιωαννίνων έχει μεταφέρει σε πάρκινγκ δίπλα στο κτίριο του Αρείου Πάγου το μαύρο τζιπ του συζύγου της, στο οποίο κοιμάται τα βράδια. «Μέχρι τις 9.00 το βράδυ παραμένω έξω από την είσοδο του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια πηγαίνω για ύπνο στο αυτοκίνητο» λέει η κυρία Μαργαρίτη, καταγγέλλοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι υπεύθυνοι της απαγόρευσαν την είσοδο εντός του κτιρίου για την αγορά νερού και χυμών, αλλά και την εξυπηρέτηση των σωματικών της αναγκών!

Και μερικές μέρες μετά στις 26 Μαίου 2008:

 
Η απεργία πείνας «λύγισε» τον ταλαιπωρημένο οργανισμό της Μαρίας Μαργαρίτη. Είκοσι ημέρες μετά τον... ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει μέσω της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί έξω από τον Αρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενη για την άδικη -όπως τη χαρακτηρίζει- αποπομπή από το δικαστικό σώμα, η πρώην εφέτης μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Εκεί υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις με τους θεράποντες ιατρούς να επισημαίνουν ότι η υγεία της έχει φθάσει σε οριακό σημείο από την ασιτία. Ηταν λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η πρώην ανώτατη λειτουργός της Θέμιδος παρουσίασε σημάδια αδιαθεσίας και κομμάρες, απόρροια της πολυήμερης διατροφής της μόνο με νερό και χυμούς. Αμέσως η δικηγόρος της Μαρία Σπυράκη ειδοποίησε τον αστυνομικό-φρουρό του Αρείου Πάγου, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Λίγη ώρα αργότερα η Μαρία Μαργαρίτη μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί διέγνωσαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αιματοκρίτη και αποπειράθηκαν να της βάλουν ορό, βρίσκοντας όμως τη σθεναρή αντίσταση της πρώην δικαστού. Τελικά της χορήγησαν αντιβίωση και βιταμίνες προσπαθώντας να τονώσουν λίγο τον εξασθενημένο οργανισμό της, ενώ της συνέστησαν να παραμείνει εκεί το βράδυ για νοσηλεία, κάτι που τελικά έγινε. 

Ωστόσο η Μαρία Μαργαρίτη φέρεται διατεθειμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την απεργία πείνας, καθώς όπως διεμήνυσε μέσω της δικηγόρου της «θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της αγνοώντας οποιοδήποτε κόστος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC.

 
www.kontopefko.gr

 

  Σπάνια μέταλλα για την κατασκευή πυραύλων και δορυφόρων έχει η Ελλάδα!! Έρχονται να τα πάρουν και αυτά O θησαυρός που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης. περισσότερα »

O ΠΛΟΥΤΟΣ 200.000 ΚΡΟΙΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ

Στον Φάνια

Η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης στην Αθήνα δεν ήταν τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων.

Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.

Μια από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα είναι και η Ελλάδα. Έτσι, μέσω της χώρας η Κίνα θα έχει μία καλή πρόσβαση για επικοινωνία με όλη την Ευρώπη για το θέμα της εκμετάλλευσης ορυκτών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εκμετάλλευση του πλούτου των σπάνιων γαίων είναι σε πολύ πρώιμα στάδια, καθώς οι έρευνες χρειάζονται πολύ χρόνο για να δείξουν απτά αποτελέσματα.

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης.

Πρόκειται για μέταλλα όπως κοβάλτιο (Co), λευκόχρυσος (Pt), τιτάνιο (Ti), ταντάλιο (Ta), ίνδιο (In), νεοδύμιο (Nd), δυσπρόσιο (Dy), δημήτριο (Ce), ευρώπιο (Eu), τέρβιο (Tb), λανθάνιο (La), Λίθιο (Li), γάλλιο (Ga), έρβιο (Er) κλπ.Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, στην καταλυτική πυρόλυση για τη διύλιση πετρελαίου, στις φλατ και έγχρωμες τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, φορητά DVD, φορητούς υπολογιστές, στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, στα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, στις γεννήτριες, στις για ανεμογεννήτριες, σε πολλές ιατρικές συσκευές, φωτοβολταικά, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, στην αντιπυραυλική άμυνα, στους δορυφόρους κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, ένα μικροτσίπ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή περιέχει 60 περίπου διαφορετικά υλικά, όπου τα περισσότερα προέρχονται από σπάνιες γαίες. Για παράδειγμα, κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει περίπου 27 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών.

Στον τομέα της ιατρικής, ο μαγνήτης ενός μαγνητικού τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά εώς 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των σπάνιων γαιών. Η οθόνη μίας τηλεόρασης περιέχει περίπου 10 γραμμάρια, κάθε notebook 10 γραμμάρια και ένα κινητό 0.1 γραμμάριο νεοδύμιου. Αν υπολογίσουμε ότι κυκλοφορών τουλάχιστον 7.3 δις συσκευές στον κόσμο, αυτό σημαίνει 730 τόνους νεοδύμιου ανά έτος.

Δείτε μερικά από αυτά στον πίνακα και στις χρήσεις τους για τα οποία η Ευρώπη έχει «χτυπήσει» το καμπανάκι ότι θα λείψουν
στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Χρήσεις

Νεοδύμιο, Δυσπόσιο Παρασκευή ενός κράματος με το οποίο κατασκευάζονται ισχυροί μαγνήτες που έχουν ελάχιστο βάρος και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους ηλεκτροκινητήρες υβριδικών μοντέλων

Ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο. Εναλλακτική λύση αντικατάσταση των κρυστάλλων πυριτίου με τη χρήση λεπτών στρωμάτων ημιαγωγών από ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο πάνω σε ένα γυάλινο υπόστρωμα. Κατασκευάζουν μεγάλες ποσότητες φωτοβολταϊκών στοιχείων με λίγες ποσότητες.

Πλατίνα Χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διαδικασίες για τη μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη. Επίσης, χρησιμοποιείται στην κατασκευή ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού και στην κατασκευή κοσμημάτων.

Ρόδιο Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αυτοκινήτων και ιδιαίτερα στην κατασκευή καταλυτών. Μετατρέπει το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τους υδρογονάνθρακες, που αποβάλλονται, σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και υδρογόνο.

Παλλάδιο Γίνεται χρήση στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, στην κατασκευή κοσμημάτων, στην οδοντιατρική.

Ρήνιο Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή τουρμπίνων αεροσκαφών.

Ίνδιο Γίνεται χρήση στην κατασκευή επίπεδων οθονών αι στην κατασκευή κινητών. Χρησιμοποιείται στις συγκολλήσεις μετάλλων.

Ρουθήνιο Το χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών αντιστάσεων και λοιπών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλών αντοχών.

Ιρίδιο Χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευών και εξαρτημάτων ανθεκτικών στη διάβρωση και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα τα ηλεκτρόδια και οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες.

Δημήτριο Κυριότερη εφαρμογή των ενώσεων του είναι η κατασκευή των αμιάντων τύπου «άουερ» που χρησιμοποιούνται σε λυχνίες φωταερίου και σε χρώσεις υάλου και σε είδη κεραμευτικής. 


ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε από το: Σπάνια μέταλλα για την κατασκευή πυραύλων και δορυφόρων έχει η Ελλάδα!! Έρχονται να τα πάρουν και αυτά.. http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/11/blog-post_4618.html#ixzz3KxjlL6WY

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι σούπερ πλούσιοι συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο στα χέρια τους. Παρά την κρίση οι υπερπλούσιοι γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι ο αριθμός τους συνεxίζει να αυξάνει και η περιουσία τους διογκώνεται. Η μελέτη του WealthX και της τράπεζας UBS καταγράφει τους υπερπλούσιους που συγκέντρωσαν πάνω από 30 εκατομύρια δολάρια έκαστος. Αυτοί είναι 211.000 δηλ 6 % περισσότεροι φέτος.Ενώ η ατομική τους περιουσία αυξήθηκε κατά 7 %. Οπότε αυτοί και μόνο αυτοί καμιά διακοσαριά χιλιάδες άνθρωποι κατέχουν το 13 % του παγκόσμιου πλούτου.Παράλληλα παρατηρείται μια μεγαλύτερη κατανομή των υπερπλουσίων σε περισσότερες χώρες αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν τους περισσότερους από αυτούς.

Ακολουθεί η Ευρώπη και η Αφρική. Η Αφρικανική ήπειρος είναι στην τελευταία θέση με 3005 πλούσιους αλλά και σε αυτήν παρατηρείται πολλαπλασιασμός αυτών των ατόμων ελίτ σε ποσοστό 8,3 %.

Ο πλούτος που κατέχουν αυτοί οι υπερέχοντες και κατέχοντες προσμετράται στα 30.000 δις δολάρια που ισοδυναμεί με το μισό ΑΕΠ της Ευρώπης και της Αμερικής σχεδόν το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ.Είναι το τριπλάσιο όλων των χρεών των ευρωπαικών χωρών. Η αύξηση αυτού του κεφαλαίου πρωταρχικά έγινε στις οικονομικές αγορές σαν να μην υπήρξε ποτέ κρίση.( 22.11.14 humanite.fr AFP).

Ένας γνωστός κοινωνιολόγος χαρακτηρίζοντας την μετάβαση των κοινωνιών είχε δώσει το εξής τρίπτυχο :περάσαμε από το  « είναι » στο « φαίνεσθαι » και από το « φαίνεσθαι » στο « έχειν ».Με αυτό το σχήμα υποδηλώνει την αυτοκρατορία του υλισμού.

Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας από θρησκευτικό αναλφαβητισμό παραμένουν εγκλωβισμένα σε παραδοσιακές συνταγές πολιτικάντικου συντηριτισμού που διαιωνίζουν ένα οικονομικό μοντέλο που υπηρετεί την κοινωνική αδικία.Για τους ίδιους λόγους οι προοδευτικές λεγόμενες δυνάμεις εξοβελίζουν τον χριστιανισμό κοιτίδα τους στο πυρ το εξώτερον ενώ ο προμαρξιστής φιλόσοφος και οικονομολόγος Claude-Henri de Rouvroy κόμης του Saint-Simon στο έργο του le Nouveau christianisme εκθειάζει τους πατέρες της εκκλησίας και τον κοινωνιστικό ευαγγελικό λόγο απ΄τον οποίο εμπνέεται για να μιλήσει για ένα νέο οικονομικοκοινωνικό σύστημα .

  Ο χριστιανός δεν μπορεί να υπηρετεί τον καπιταλισμό

(Και επειδή κάποιοι και μόνο γι αυτό θεωρούν ότι ο χριστιανισμός πέθανε:)

Χριστιανισμός χωρίς κοινωνική έγνοια κι αγωνία είναι ψυχρός ατομικισμός.Αφού στο αυθεντικό του πλαίσιο προτάσει συνέχεια τον άλλον « τα του ετέρου » αλλά και κοινωνισμός κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς τον Χριστό που μοιράζει τον άρτο και μοιράζεται ως άρτος μελιζόμενος αυτοπροσφερόμενος θυσιασθείς και πάλι δεν γίνεται καταλήγει σε ουτοπία. Ο Χρiστός θα μας μάθει να μοιράζουμε και να μοιραζόμαστε στον κοινωνικό Μυστικό Δείπνο για να περάσουμε και πάλι από το έχειν στο είναι στην ουσία των πραγμάτων για να ξεφύγουμε από την « προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού » και να πάψουμε ως προτεσταντίζοντες να ψευδορθοδοξοφρονούμεν.Χριστός χωρίς κοινωνική αγάπη ως μη Χριστός.

dimpenews.com

ΚΑΖΑΚΗΣ : Έρχεται πλήρης και απόλυτη υποταγή στις τράπεζες Βαδίζουμε ολοταχώς προς μια παγκόσμια πολεμική οικονομία;

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων σε μέγεθος οικονομιών του πλανήτη (G-20) συναντώνται στο Μπρίσμπεην της Αυστραλίας. Η συνάντηση γίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και φώτα της δημοσιότητας. Είναι, όπως θα έλεγαν οι δημοσιογράφοι, συνάντηση «χαμηλού προφίλ». Γιατί; Διότι οι λαοί δεν πρέπει να πάρουν χαμπάρι για το τι συζητιέται και τι επίκειται να συμβεί.

Το κυρίως ζητούμενο είναι ένα. Να υποταχθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες στις ανάγκες των αγορών κεφαλαίου. Η παγκόσμια οικονομία δεν ανακάμπτει. Τα τρις δολάρια που διοχετεύθηκαν στις κεφαλαιαγορές μέσω κυρίως της «ποσοτικής χαλάρωσης» δεν έγιναν επενδύσεις στην οικονομία, αλλά χρηματιστική κερδοσκοπία. Και τώρα καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραπαίουν, υπό τον άμεσο κίνδυνο ενός ακόμη ισχυρότερου κραχ, η ιθύνουσα ολιγαρχία σε ΗΠΑ και ΕΕ πιέζει αφόρητα όλες τις μεγάλες οικονομίες να ρίξουν περισσότερα χρήματα στο πηγάδι δίχως πάτο, που λέγεται χρηματαγορά.

Η «αποστολή» του Γκουρία

Παραμονές της συνάντησης του Μπρίσμπεην, βγήκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με αποστολή να ενισχύει την πίεση λέγοντας κάτι εξωφρενικό. Η ομάδα των 20 οικονομιών θα ξεπεράσει το 2% πρόσθετη άνοδο, αν τα σχέδια κινήτρων εφαρμοστούν πλήρως. Έτσι, λέει ο Γκούρια, κρίνουν οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ. Παγκόσμια ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να επεκταθεί κατά ένα επιπλέον 2,1% από το 2018. «Το μεγάλο «αν» είναι η πλήρης εφαρμογή, και αυτό δεν είναι πάντα κάτι που μπορεί κανείς να υποθέσει,» είπε σε συνέντευξή του ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις αυτές για επιπλέον ανάπτυξη είναι κοινώς μπούρδες. Είναι για τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ, για το φιλοθεάμων κοινό, ώστε να δικαιολογήσει η ιθύνουσα ολιγαρχία μια ατελέσφορη και καταστροφική πολιτική. Αυτό που θέλουν τα αφεντικά του Γκούρια, είναι να συνεχιστεί πάσει θυσία η «ποσοτική χαλάρωση» από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και να επιβληθούν νέοι, ακόμη πιο χαριστικοί, κανόνες υπέρ των μεγάλων τραπεζών.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η «ποσοτική χαλάρωση» είναι μια πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που υποτίθεται επινοήθηκε για να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την καθίζηση που υπέστει λόγω του κραχ. Να πώς ορίζει την «ποσοτική χαλάρωση» η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας: «Ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι μια αντισυμβατική μορφή της νομισματικής πολιτικής, όπου μια κεντρική τράπεζα δημιουργεί νέο χρήμα ηλεκτρονικά για να αγοράσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο.»

Με άλλα λόγια η «ποσοτική χαλάρωση» είναι μια πολιτική όπου οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα από το τίποτα προκειμένου να αγοράσουν τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Για τι ποσά μιλάμε. Μέχρι σήμερα διοχετεύθηκαν στις αγορές ομολόγων πάνω από 8 τρις δολάρια.

Το παράδειγμα της Federal Reserve

Από την εποχή της κρίσης, η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζη στον κόσμο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα στον ισολογισμό της αυξάνεται σε περισσότερα από 4.480 δισεκατομμύρια δολαρίων.

Για να πάρουμε μια ιδέα αρκεί να αναφέρουμε ότι έως 10/9/2008 ο ισολογισμός της Fed δεν ξεπερνούσε τα 925,7 δις δολάρια. Μετά επίλθε η κατάρρευση της Λίμαν Μπρόδερς και των χρηματιστηρίων. Η κεντρική τράπεζα απαντά με «ποσοτική χαλάρωση» για να μην επέλθει και δημοσιονομική κατάρρευση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μεγάλων τραπεζών. Έως τις 31/12/2008 ο ισολογισμός της Fed είχε ανέλθει πάνω από τα 2,2 τρις δολάρια.

Στις 31/12/2013 είχε διαμορφωθεί σε πάνω από 2,9 τρις δολάρια, ενώ στις 22/10/2014 ανήλθε σχεδόν στα 4,5 τρις δολάρια. Αύξηση πάνω από 1,5 τρις δολάρια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Τον φετινό Σεπτέμβριο η Fed ανακοίνωσε ότι σταματά την «ποσοτική χαλάρωση». Σαν απάντηση οι χρηματιστικές αγορές άρχισαν να πέφτουν, φτάνοντας σε σημεία οριακά του κραχ. Αυτό ανάγκασε στα τέλη Οκτώβρη την Fed να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση, προκειμένου να σταματήσει την κατακόρυφη πτώση των χρηματαγορών.

Τώρα στα πλαίσια της συνάντησης του Μπρίσμπεην οι ολιγάρχες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις πολιτικές «ποσοτικής χαλάρωσης» χωρίς κανένα εμποδιο, ή δισταγμό. Ήδη η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να ενισχύσει την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» κατά 800 δις δολάρια. Την ίδια ώρα εξανάγκασε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο που διαθέτει να διοχετεύσει το 1,2 τρις δολάρια σε αποθεματικά σε αγορές μετοχών Ιαπωνικών επιχειρήσεων για να μην καταρρεύση ο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ενώ η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τον ισολογισμό της κατά 1 τρις ευρώ (1,25 τρις δολάρια) σε πολιτικές αγοράς τραπεζικών ομολόγων.

Η σκανδαλώδης «χαλάρωση»

Βέβαια, η πολιτική αυτή έχει αποδειχθεί εντελώς αποτυχημένη. Το μόνο που έκανε είναι να ενισχύσει την κερδοσκοπία με τίτλους στις χρηματαγορές και να επιτρέψει στις μεγάλες τράπεζες να καταχραστούν ανεμπόδιστα τεράστια κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εποχή ξέσπασαν τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα χειραγώγησης και κερδοσκοπίας όλων των εποχών. Μόλις ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Λονδίνου (libor), που αφορά σε μια παγκόσμια αγοράς δανείων αξίας γύρω στα 800 τρις δολάρια, επιβαβεβαιώθηκε η εμπλοκή των μεγάλων τραπεζών και σ” ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης. Στη χειραγώγηση των τιμών αναφοράς στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, η οποία έχει ημερήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 5,3 τρις δολάρια.

Τον Απρίλιο φέτος, παρουσιάστηκε μια εργασία στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία μετρούσε τη συνεισφορά της «ποσοτικής χαλάρωσης» στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εργασία η «ποσοτική χαλάρωση» έχει αυξήσει την ανάπτυξη κατά περίπου £ 50 δις, αλλά έχει τροφοδοτήσει επίσης τον πληθωρισμό περισσότερο από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Αυτό σημαίνει ότι για αγορές περιουσιακών στοιχείων που ισοδυναμούν με 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε πρόσθετη ανάπτυξη από 0,18%. Με άλλα λόγια η Τράπεζα της Αγγλίας δαπάνησε £ 375 δις για αγορές περιουσιακών στοιχείων και έτσι τόνωσε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου £ 50 δις σε σημερινές τιμές.

Και μόνο από ταμιακή άποψη να το δει κανείς, η όλη υπόθεση είναι απογοητευτική. Το 2010 η κυβέρνηση ακύρωσε ένα πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση 715 σχολείων, επειδή είχε ξεμείνει από χρήματα. Αλλά την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Αγγλίας είχε δημιουργήσει £ 375 δισεκατομμύρια του νέου χρήματος μέσω του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης». Αντί τα χρήματα να δαπανώνται για κάτι χρήσιμο στην οικονομία και την κοινωνία, ρίχτηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να κερδοσκοπήσουν οι τράπεζες και να αυξηθούν οι πολύ μεγάλες περιουσίες.

Αυτό αντανακλά η συμβολή στην ανάπτυξη, που ανακάλυψε η εργασία της Τράπεζας της Αγγλίας. Ανάπτυξη της χρηματιστικής κερδοσκοπίας και των πολύ μεγάλων περιουσιών. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει διαμορφωθεί η μεγαλύτερη πόλωση ανάμεσα στον πλούτο και την φτώχεια παγκόσμια. Τουλάχιστον από την δεκαετία του 1920.

Τεράστιες κοινωνικές ανισότητες

Η ετήσια έκθεση της Crιdit Suisse για τον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο σε κινητές και ακίνητες αξίες, αναφέρει ότι οι άνθρωποι με καθαρή αξία περιουσίας πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά διαθέτουν το 41% του παγκόσμιου πλούτου. Εν τω μεταξύ, εκείνοι με καθαρή αξία μικρότερη από $ 10.000 αντιπροσωπεύουν το 69% του πληθυσμού, αλλά διαθέτουν μόνο το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κατατάσσει την αυξανόμενη ανισότητα ως την κορυφαία τάση που αντιμετωπίζει ο κόσμος για το 2015, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα σε 1.767 ηγέτες των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κυβερνήσεων και ΜΚΟ. Η ανισότητα δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα. Ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών η Αμίνα Μοχάμεντ σημειώνει σε ένα πρόσφατο δοκίμιό της, που συνοδεύει την συγκεκριμένη έρευνα, ότι η ανισότητα είναι ένα μείζον πρόβλημα, εν μέρει, επειδή συνδέεται με τόσες πολλές άλλες προκλήσεις, όπως «η φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η επίμονη ανεργία, η πολιτική αστάθεια, η βία και οι συγκρούσεις.»

Σε «παγίδα φτώχειας» οι χαμηλόμισθοι

Στη Βρετανία που αναφερθήκαμε προηγουμένως διαπιστώθηκε ότι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι της Βρετανίας έχουν εγκλωβιστεί σε μια «παγίδα φτώχειας». Αυτό αναφέρει με μια νέα έκθεση, καθώς τρεις στους τέσσερις δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μια μισθολογική αύξηση με πραγματικούς όρους. Η έκθεση δημοσιεύτηκε την ίδια ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον σχεδιάζουν επιπλέον περικοπές δαπανών αξίας 30 δις λιρών στερλινών, ή 38,4 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα από το Ίδρυμα Ρισολούσιον, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων που ελάμβαναν χαμηλούς μισθούς το 2001 ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μια μισθολογική αύξηση σε πραγματικούς όρους έως το 2014. Η έκθεση αναφέρει επίσης πώς εκείνοι που έχουν κολλήσει σε χαμηλό εισόδημα είδαν τα πακέτα αμοιβών τους να αυξάνονται κατά 3,6%, ενώ εκείνοι στις υψηλότερες μισθολογικές κλίμακες είδαν αυξήσεις του 7,5% τα τελευταία 14 χρόνια.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι την ίδια περίοδο το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε συνολικά κατά 22% σε σταθερές τιμές. Θυμίζουμε επίσης ότι οι πολιτικές στήριξης των τραπεζών εκτίναξαν το δημόσιο χρέος της Βρετανίας από το 43,7% το 2007, στο 90,6% το 2013. Ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία έχει ξεπεράσει ήδη το 93% του ΑΕΠ της χώρας. Μόνο η Ιρλανδία έχει υψηλότερο ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ απ” όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Γιατί λοιπόν οι κυβερνήσεις συνεχίζουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» όταν πρόκειται για κοινωνικές υποδομές και δαπάνες, ενώ την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν περισσότερο νέο χρήμα από ό, τι η πιο ελλειμματική κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύσει μέσα σε 6 μήνες; Γιατί έχει δοθεί το δικαίωμα στις κεντρικές τράπεζες να δημιουργούν νέο χρήμα όταν είναι να χρησιμοποιηθεί για φούσκες ακινήτων και για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά όχι για να κάνουμε τα πράγματα που έχουμε πραγματικά ανάγκη σαν κοινωνία;

Αφελείς ερωτήσεις θα μου πείτε. Ίσως, αλλά ξέρετε κάτι, εκτός από έναν γύρο ακόμη περισσότερης «ποσοστικής χαλάρωσης» που έχει συμφωνηθεί ήδη ανάμεσα στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, στο Μπρίσμπεην πρόκειται να αλλάξει ριζικά η ίδια η έννοια της τραπεζικής πίστης. Αυτή την Κυριακή στο Μπρίσμπεην οι G20 θα ανακοινώσουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι αποτελούν εφεξής μέρος της διάρθρωσης του κεφαλαίου των εμπορικών τραπεζών. Κι όχι μόνο αυτό. Συνιστούν επίσης και ένα στοιχείο της διάρθρωσης που δεν έχει άμεση προτεραιότητα.

Το κούρεμα της Κύπρου γίνεται παγκόσμιο

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Ριζική ανατροπή της όλης πιστωτικής λογικής. Οι τράπεζες μέχρι πρόσφατα στηρίζονταν στην πίστη, δηλαδή στην εμπιστοσύνη που αποπνέουν πρώτα και κύρια στους καταθέτες. Οι αποταμιευτικές καταθέσεις αποτελούσαν το βασικό μέρος των υποχρεώσεων μιας τράπεζας. Όχι πια. Οι καταθέσεις συνιστούν μέρος του κεφαλαίου των τραπεζών και μάλιστα όχι πρώτης προτεραιότητας. Επομένως και οι καταθέσεις μπορούν να απομειωθούν, δηλαδή να μειωθεί η ονομαστική τους αξία, όταν η τράπεζα αντιμετωπίζει κεφαλαιακές δυσκολίες, ή μεγάλες ζημιές.

Το τι σημαίνει στην πράξη αυτό το είδαμε στην περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο. Απλά αποκτά πια παγκόσμια ισχύ. Οι νέοι κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναγκάζουν τους πιστωτές να φορτώνονται τις τραπεζικές απώλειες, μιας και τα χρήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν πια για να χρησιμοποιηθούν και πάλι για τη διάσωση των τραπεζών. Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Μαρκ Κάρνεϊ, πρόεδρο του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έδρα την Ελβετία και διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι μέτοχοι και οι δανειστές των τραπεζών, όπως είναι οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες, θα είναι οι πρώτοι στη γραμμή που θα φορτωθούν το βάρος από τις τυχόν μελλοντικές τραπεζικές ζημίες. Οι τράπεζες μπορούν επίσης να καταργήσουν τα μερίσματα και να περιορίσουν τα μπόνους στα στελέχη τους.

Στην ευρωζώνη αυτό το καθεστώς των νέων κανόνων έχει επιβληθεί με την τραπεζική ένωση και βρίσκεται εν λειτουργία από τις 4 Νοεμβρίου. Από τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλαβε πλήρως εποπτικές λειτουργίες και αρμοδιότητες στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), κάνοντας πράξη τη μεγαλύτερη διεύρυνση της εξουσίας της από την υιοθέτηση του ευρώ. Ο ΕΕΜ αναλαμβάνει την αποκλειστική εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, «ο ΕΕΜ είναι ένα νέο σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές των συμμετεχουσών χωρών. Οι βασικοί του σκοποί είναι: Η διαφύλαξη της ασφάλειας και της ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας, και η διασφάλιση συνεπούς εποπτείας.» Επομένως, η τραπεζική ένωση, αφορά την προστασία και τη μονομερή διάσωση των συστημικών τραπεζών, αυτών δηλαδή που στηρίζουν την ζώνη του ευρώ, έναντι οποιασδήποτε απαίτησης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Όποτε κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με τον ΕΕΜ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα προχωρά σε άμεση ανακεφαλοποίηση των συστημικών τραπεζών, αφού πρώτα εφαρμοσθεί το γνωστό «bail in», ή αλλιώς κούρεμα καταθέσεων.

2. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον ΕΕΜ, προκειμένου να προφυλαχθεί η βιωσιμότητα της κάθε συστημικής τράπεζας, καμμία δυνατότητα δεν θα παρέχεται στον δανειολήπτη-οφειλέτη ή ακόμα και τον καταθέτη, για να προστατέψει τον εαυτό του με ένδικα μέσα που του παρέχονται από το εθνικό δίκαιο της χώρας του.

Επί της ουσίας η ΕΕ με την «τραπεζική ένωση», κάνει ακόμα ένα βήμα προς την αφαίρεση κάθε δικαιώματος από τα κράτη-μέλη, να διαχειρίζονται το εγχώριο τραπεζικό τους σύστημα. Να αποφασίζουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών τους και να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους απέναντι στην ασυδωσία των τραπεζιτών και τοκογλύφων. Όλα αυτά, θα εντάσσονται πλέον στην εποπτική αρχή της τραπεζικής ένωσης, με την Ελλάδα να καλείται να εκτελεί τις εντολές του κ. Ντράγκι, χωρίς να είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων.

Πάση θυσία προστασία των τραπεζών

Μα καλά δεν βλέπουν και οι ίδιοι ότι όλο αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση, θα επιτείνει την καταστροφή; Εύλογη η ερώτηση. Μόνο όμως για κάποιον που δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί το παγκόσμια σύστημα των αγορών. Η ιθύνουσα τάξη έχει να επιλέξει: Ή την προστασία των μεγάλων περιουσιών, που σήμερα εξαρτώνται – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους – από την άνοδο των χρηματιστικών αγορών. Ή την προστασία της κοινωνίας. Δεν υπάρχει μέση οδός. Να γιατί οι κυβερνήσεις ενισχύουν με κάθε τρόπο την ασυδοσία του μεγαλύτερου μονοπωλιακού συμπλέγματος που γέννησαν ποτέ οι παγκόσμιες αγορές, το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ.

Μόνο που σήμερα για να επιβιώσει αυτό το τραπεζικό καρτέλ μέσα από μια συνεχιζόμενη διόγκωση των αγορών κεφαλαίου, δεν αρκεί η συντριβή της ζωντανής εργασίας, ούτε η διάλυση του γνωστού «κοινωνικού κράτους». Πρέπει να ανοίξουν οι οικονομίες και τα κράτη στις δυνάμεις της αγοράς. Και σε συνθήκες όπου αδυνατούν πλέον να τα καταφέρουν με οικονομικά μέσα, όλο και περισσότερο καταφεύγουν σε πολεμικά.

«Βρισκόμαστε τώρα στη μεγαλύτερη συνεχόμενη περίοδο πολέμου στην αμερικανική ιστορία. Και όμως γίνεται ελάχιστη συζήτηση γι “αυτό», έγραψε πρόσφατα (11/11) ο Τζέιμς Ράιζεν, βραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος στο tweeter του. Κι έχει δίκιο. Μπροστά στα μάτια μας καταρρέει οικονομικά και πολιτικά ολόκληρη η υφήλιος μέσα στις φωτιές μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις της αγοράς. Γι” αυτό και η ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου, παίρνει όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά του πιο ολοκληρωτικού πολέμου που έχει γνωρίσει η παγκόσμια ιστορία.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 16/11/2014

[dimitriskazakis.blogspot.gr]
 • DIGEA – το μεγαλο σκανδαλο: Με 19 χιλιάρικα τον χρόνο, λυμαίνονται τις δημόσιες συχνότητες, αξίας δισεκατομμυρίων! ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

  Μια χούφτα νταβατζηδες λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο με χορηγία της κυβερνησης, αλλα ουδείς – πλην ελαχίστων- το στηλιτεύει γιατι θα εξαφανιστεί απο τον χάρτη της “ενημέρωσης”!

  Πόσο ακριβως χάνει το δημόσιο; Ενδεικτικό ειναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακδονιας. Η εταιρεια των βαρόνων πληρώνει στο κράτος μόλις 19,200 Ευρώ τον χρόνο, ενώ ζητά απο τους αντίστοιχους σταθμούς το πόσο των… 672,000 Ευρω! Για έναν χρόνο!

  Κάντε την αναγωγή για ολόκληρη την χωρα και θα καταλάβετε πόσα δισεκατομμύρια χάνει το κράτος ετησίως, που φυσικά θα καταλήξουν στις τσέπες των ιδιωτών – στυλοβατων της κυβερνησης. Digea με μετόχους τους τηλεοπτικούς σταθμούς: Mega, Αντ1, ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ, ALPHA και Μακεδονία

  Στο Ολυμπια έχουμε γράψει απο την αρχή του σκανδάλου πως εάν οι δημόσιες συχνότητες αποδίδοντο στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε απλούστατα θα είχε λυθεί σε μεγαλο βαθμό το πρόβλημα των συντάξεων. Αλλά θα κέρδιζαν λιγότερα οι χρεοκοπημενοι νταβατζηδες…
  Η είδηση απο τις typologies.gr
  Σε δύο ημέρες αναμένεται να γίνει η ψηφιακή μετάβαση στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Το υπουργείο Μεταφορών αντιμετωπίζει το «αγκάθι» της Μακεδονίας, όπου 16 τηλεοπτικοί σταθμοί αρνούνται να υπογράψουν τη σύμβαση με την Digea. Ο Μενέλαος Δασκαλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε επίσημα πως δεν πρόκειται να δοθεί αναβολή στην ψηφιακή μετάβαση.

  Οι σταθμοί της Μακεδονίας, από τη δική τους πλευρά, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να πληρώνουν στην Digea 672.000 ευρώ τον χρόνο για την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους όταν η εταιρεία δίνει στο κράτος για τις συχνότητές τους το ποσόν των 288.000 ευρώ για 15 χρόνια, δηλαδή 19.200 ευρώ τον χρόνο! Υποστηρίζουν, επίσης, πως η εταιρεία έχει πολύ μικρά έξοδα για τη Μακεδονία, καθώς τα κέντρα εκπομπής είναι λίγα και ορισμένα από αυτά λειτουργούν ήδη. Σε αντίθεση με την Κεντρική Μακεδονία, τα κανάλια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας έχουν ήδη υπογράψει με την Digea.

  [olympia.gr]

 • To 1% των Ελλήνων κατέχει το 56% του πλούτου της χώρας Στοιχεία για την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει η τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου. Η τράπεζα προειδοποιεί πως η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ύφεση.

  Τα στοιχεία για την Ελλάδα καταδεικνύουν πως το 1% ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6%, ενώ το 2014 το 56,1%.

  Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον Guardian, αναφέρεται πως ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρις δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρις, τη μεγαλύτερη από το 2007. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «συνολικά το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού».

  Σύμφωνα με την Ημερησία, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνουν πως κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα οι διαφορές στον πλούτο συρρικνώθηκαν στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ανισότητα υποχώρησε ανεπαίσθητα σε πολλές χώρες πριν από την οικονομική κρίση, αλλά τείνει να αυξάνεται από το 2008 και έπειτα, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

  Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%) συγκεντρώνεται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ημερησίας, ο συνολικός πλούτος την Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,5% μέσα σε έναν χρόνο. Υποχώρηση καταγράφεται στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).

  Σχετικά με τους εκατομμυριούχους, οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ συνολικά ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019. Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

  tvxs.gr


   

 • ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ Ανάλυση. Το πλέον σημαντικό οικονομικό πιστωτικό γεγονός από το τέλος του Β!
  παγκοσμίου πολέμου για την Ελλάδα, έγινε το 2010 από τον ΓΑΠ, όπου αυτός ο πολιτικός εφιάλτης χρεοκόπησε την Ελλάδα, και την έβαλε στο ΔΝΤ, στη Τρόϊκα, και στα Μνημόνια, εκτελώντας εντολές της ελίτ της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας, όντας Ελληνο-Εβραίος-Σιωνιστής ο ίδιος!!! Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προδοσία κατά της Ελλάδος.

  Τα θεμέλια της προδοσίας έθεσε ο Σιωνιστής Εβραίος Ααρών Αβουρί! Ο τύπος γράφει, «Σε διαδικασία πτώχευσης η χώρα!! Ένας Θεός ξέρει τι θα μας ξημερώσει αύριο», και «Σε πρωτοφανή επίπεδα οι δανειακές ανάγκες της χώρας». Οι εφιάλτες Σιωνιστές πολιτικοί δεν κάνουν ΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Τοκοχρεολύσια), και ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ έναντι των δανειστών, να σωθούμε.

  Δηλαδή ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ είναι η μόνη λύση, και επιστροφή στη ΔΡΑΧΜΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΗ. Μόνο έτσι θα σωθούμε.
  Ούτως ή άλλως οι δανειστές τα έχουν ήδη πάρει τα λεφτά τους πίσω!! Τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ τα έδωσαν όλα στην ελίτ της παγκόσμιας δικτατορίας. Το ΧΡΥΣΟ της Χαλκιδικής το έδωσαν όλο στους Παντοκράτορες!!!
  Τίποτα δεν κράτησαν για τον Ελληνικό Λαό. Τα πάντα θυσία στα Μεγάλα Αφεντικά τους. Και οι αφελείς βουλευτές τους στηρίζουν!!

  Το καταστροφικό έργο του ΓΑΠ εκλήθη να συνεχίσει η Ν.Δ. του Σιωνιστή Σαμαρά, παρά τα όσα θριαμβευτικά για τους αφελείς ηκούσθησαν στη Χαλκιδική, στο μνημόσυνο των 40 χρόνων από της ιδρύσεως της Ν.Δ. που κατέστρεψε τη χώρα, μαζί με το άλλο Σιωνιστικό προδοτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Έδωσαν το όνομα της Ελληνικής Μακεδονίας στα Σκόπια!!!

  Ο Λαός λέει, τι ΓΑΠ, τι ραγιαδο-Αντωνάκης, και οι δύο απόφοιτοι Σιωνιστικών σπουδών στις ΗΠΑ, οι οποίοι λειτούργησαν σαν ορντινάντσες του προέδρου της Ν.Τ.Π. εναντίον της Ελλάδος. Οι «Έλληνες» πολιτικοί εκλέγονται από το Λαό, και λειτουργούν για τα συμφέροντα των Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων.

  Οι Ρώσοι δηλώνουν, «Θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά οι Αμερικάνοι δεν επιτρέπουν στα πιόνια πολιτικούς». Παρόλα αυτά επιμένουν να παραμένουν στην εξουσία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους αφελείς βουλευτές τους. Είναι αρχομανείς!!! Οι εφιάλτες πολιτικοί, αφού κατάστρεψαν οικονομικώς τη χώρα και τους Έλληνες, τώρα αρνούνται να εφαρμόσουν την ανωτάτη νομολογία του ΟΗΕ που λέει,
  «Τα έθνη μονομερώς δύνανται να διαγράφουν τα χρέη, για τη διάσωση των πολιτών τους». Δηλαδή να εφαρμόσουν την αρχαία Ελληνική ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ του νομοθέτη Σόλωνα, για να επιζήσουν.

  Οι εφιάλτες πολιτικοί υπάλληλοι του προέδρου της Ν.Τ.Π., δεν εφαρμόζουν τη ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ έναντι των διεθνών τοκογλύφων δανειστών, διότι δεν συμφέρει στα αφεντικά τους, στην ελίτ του Διεθνούς Σιωνιστικού τραπεζικού συστήματος, το οποίον ελέγχεται από το πρόεδρο των Επικυρίαρχων της Γης. Ο μόνος τρόπος διάσωσης των Ελλήνων είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, δηλαδή εφαρμογή της ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ.

  Οι υποτελείς πολιτικοί δεν τολμούν, προτιμούν να βλέπουν τους Έλληνες να λιμοκτονούν και να αυτοκτονούν, παρά να θίξουν τα συμφέροντα του γύπα προέδρου της ελίτ της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π.
  Η άρνηση της ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ έναντι των αρπακτικών διεθνών δανειστών, είναι μέγιστη εθνική προδοσία από τη σημερινή προδοτική κυβέρνηση των συγκυβερνώντων φοβισμένων υποτελών πολιτικών, να μη θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα των διεθνών αρπακτικών, αλλά να αρνηθούν ψήφο στη πρόσφατη προσφυγή της Αργεντινής στον ΟΗΕ, για το ίδιο θέμα που καίει και εμάς τους Έλληνες!!

  Νομίζουν ότι θα μας σώσει η Σιωνιστική Ε.Ε. «κούνια που τους κούναγε», λέει ο Λαός. Δεν τόλμησαν, δεν προσέφυγαν οι προδότες πολιτικοί στον ΟΗΕ, και στα διεθνή δικαστήρια, δια την διαγραφή του Ελληνικού χρέους, λόγω του οποίου αυτοκτονούν χιλιάδες Έλληνες, και οι επιζήσαντες, περιλυπόμενοι διαβιούν σε κατάσταση υψίστης πενίας, και υπό τραγικές συνθήκες διαβιώσεως.

  Δεν τόλμησαν, για να μη θίξουν τα συμφέροντα του αφεντικού τους, του προέδρου της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Οι Έλληνες σήμερα καταληστεύονται από το διεθνές Σιωνιστικό τραπεζικό σύστημα. Αυτή τη διεθνή αξιοπιστία έχει ο πρόεδρος της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης, τον οποίον θαυμάζουν και υπηρετούν οι εφιάλτες φοβισμένοι δειλοί & οσφυοκάμπτες πολιτικοί!!!

  Οι υποτελείς προδότες πολιτικοί δεν ενεργοποιούν αυτεπαγγέλτως τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί προδοσίας της χώρας, ως ενδεικτικώς αναφέρει ο ποινικός κώδικας, σε συνδυασμό με τα άρθρα του Συντάγματος, με τη βοήθεια της διεθνούς νομολογίας. Το κάνουν αυτό για να παραμείνουν στην εξουσία. Είναι αρχομανείς!!! Και ας πεινάει και ας υποφέρει ο Λαός.

  Ο Μεταξάς για το χρέος της Ελλάδος, προσέφυγε τότε στα διεθνή δικαστήρια, με τη δικαιολογία της διάσωσης του πληθυσμού, και δικαιώθηκε. Ετούτοι οι «Δημοκράτες» ψοφοδεείς πιόνια πολιτικοί, δεν τολμούν!!! Ο Ο.Η.Ε. δικαίωσε την Αργεντινή που τα έβαλε με τους γύπες Σιωνιστές δανειστές, για τη μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ η Ελλάδα των υποτελών και οσφυοκαμπτών πολιτικών, ενώ έχει το ίδιο οικονομικό πρόβλημα, απείχε της ψηφοφορίας.

  Η χώρα μας δυστυχώς παραμένει υπό οικονομική κατοχή των διεθνών τραπεζών της γνωστής ελίτ, της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης, των ΡΟΚΦΕΛΕΡ, ΡΟΤΣΙΛΝΤ, ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ, κ.λ.π. 700 δις. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων, και η χώρα παραμένει στο βάλτο, ενώ ο Σαμαράς πανηγυρίζει στη Χαλκιδική το Μνημόσυνο της προδοτικής Εβραϊκής Σιωνιστικής Ν.Δ., μαζί με τα άλλα αφελή εφιαλτικά Σιωνιστικά στελέχη της Ν.Δ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ πληρώσαμε σε τοκοχρεολύσια 732 δις. ευρώ.

  Η Ελλάδα στον ΟΗΕ ψήφισε εναντίον των συμφερόντων της, χάρη στους φωστήρες υποτελείς πολιτικούς.
  Το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είναι κατοχή της χώρας!!! Υπενθυμίζουμε στους εφιάλτες πολιτικούς πιόνια της Μέρκελ & Ν.Τ.Π. ότι η Γερμανία το 1953 επί Αντενάουερ & Έρχαρντ, διέγραψε το χρέος. Ο πρόθυμος και αφελής πρωθυπουργός στην εξυπηρέτηση των αφεντικών του, πίστεψε ότι με τα Μνημόνια θα έσωζε τους Έλληνες.

  Η υποτελής κυβέρνηση της Ν.Δ. μαζί με τους τοκογλύφους δανειστές, σκοτώνουν τον Έλληνα για να του πάρουν το βιός του, και να αφήσουν την Ελλάδα μισή!!! Βλέπε Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο, κ.λ.π. Γιαυτό μιλάμε για εθνική προδοσία των πολιτικών, κατά της Ελλάδος!! Τα 700 δις. είναι ένα ποσό δυσθεώρητο που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο, όση ανάπτυξη και να πετύχουμε τις επόμενες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη ληστεία κράτους στη νεώτερη ιστορία με λεία 700 δις.

  Λήστεψαν τον Ελληνισμό οι γύπες των Επικυρίαρχων της Γης, σε συνεργασία με τα ντόπια πιόνια, οι οποίοι παραμένουν ισχυροί και ατιμώρητοι, και ο αφελής λαός, – οι οπαδοί – τους ψηφίζουν, και τους χειροκροτούν στη Χαλκιδική στο Μνημόσυνο της προδοτικής Ν.Δ. Λήστεψαν τους Έλληνες οι προδότες πολιτικοί, μαζί με τα διεθνή αφεντικά τους, και παραμένουν ατιμώρητοι!!! Το προϊόν της ληστείας το έστειλαν στα αφεντικά τους, στους διεθνείς γύπες, και αρπακτικά, δανειστές των Λαών της Γης. Τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, και τους άλλους φόρους, τις στέλνουν όλες στα αρπακτικά διεθνή αφεντικά τους.
  Η χώρα υποθηκεύτηκε για τους Γεωπολιτικούς και Γεωστρατηγικούς σκοπούς και στόχους της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας.

  Η κυρίαρχη ελίτ των Κοσμοκρατόρων, είναι έτοιμη να σπάσει το Κοινωνικό συμβόλαιο των κρατών, και φυσικά της Ελλάδος. Θέλουν κράτη αποικίες & προτεκτοράτα, χωρίς κοινωνικά προγράμματα, χωρίς κοινωνικές νομοθεσίες. Θέλουν κράτη που θα επιτρέψουν στους Κοσμοκράτορες Μεγιστάνες, να ξεφορτωθούν το λαό-πόπολο. Θέλουν κράτος απάνθρωπο. Θέλουν κράτη Χαλιφάτα, χωρίς κοινωνικά προγράμματα, νομοθεσίες, και συμβόλαια με το λαό.

  Τα ΜΜΕ μας πληροφορούν, νέες μειώσεις κύριων συντάξεων ζητούν οι Σιωνιστές Τροϊκανοί. Η τρόϊκα ζητάει από τους εδώ πολιτικούς-πιόνια, τα χίλια προαπαιτούμενα που έχουν υπογράψει στα Μνημόνια.
  Η παγκόσμια Σιωνιστική Δικτατορία του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτεί το Χαλιφάτο των Τζιχαντιστών, και οι αφελείς Έλληνες τρέχουν στις Σιωνιστικές
  Τράπεζες να πληρώσουν τα ποσά που θέλει η Ν.Τ.Π. Τα ΜΜΕ λένε, 20 χρόνια φοροδιαφυγή των Γερμανών της HOCHTIEF στο αεροδρόμιο Αθηνών. Δεν απέδωσαν 600 εκ. ευρώ ΦΠΑ. Οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι «Μπαταχτζήδες» στα υπό κατοχή κράτη, αποικίες-προτεκτοράτα, σαν την Ελλάδα του Σαμαρά.

  Για τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος, μόνο μια ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ έναντι των τυράννων Σιωνιστών δανειστών μας σώζει, αλλά ποίος τολμάει……….. Και ενώ εμείς ασχολούμαστε με τον ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες εισβολείς Ισλαμιστές λαθρομετανάστες εισβάλουν στη πατρίδα μας, προς κατάληψη αυτής, και εμείς στον κόσμο μας, στον ύπνο του δικαίου… Μας φέρνουν το πολιτισμό των σφαγιασμών……….

  Στον ύπνο του δικαίου δυστυχώς βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις, μαζί με την Ιεραρχία της Ορθοδοξίας, τους Ακαδημαϊκούς πνευματικούς ηγέτες του Ελληνισμού, και την ανωτάτη δικαιοσύνη.
  Δυστυχώς δεν έχουμε Πρόεδρο & Πρωθυπουργό σαν τη πρόεδρο της Αργεντινής. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας έχει δίκιο που λέει, να παραιτηθεί ο Σαμαράς το πιόνι της παγκόσμιας δικτατορίας, για να έλθει ένας Πατριώτης Πρωθυπουργός.

  Οι μνημονιακοί Σαμαρο-Βενιζέλοι προσπάθησαν να περπατήσουν τη συγκυβέρνηση με ημίμετρα μέσα στα πλαίσια της Τρόϊκας, των Μνημονίων, και της Παντοκρατορίας των αρπακτικών της ελίτ των Κοσμοκρατόρων. Τα ημίμετρα δεν μας σώζουν, χρειάζονται επαναστατικά μέτρα, αυτά τα μέτρα είναι η Σεισάχθεια έναντι των δανειστών, για να σωθούμε από τα τοκοχρεολύσια των αρπακτικών!!

  Οι Σιωνιστές Αμερικανοί, και οι σύμμαχοί τους, όργανα της παγκόσμιας δικτατορίας, στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζουν στο γάμο του Καραγκιόζη, βαράνε στις ερήμους της Συρίας & Ιράκ, αφού το Χαλιφάτο των Τζιχαντιστών χαίρει άκρας υγείας, είναι δημιούργημα δικό τους, ενώ οι Τζιχαντιστές προελαύνουν προς Βαγδάτη & Δαμασκό. Θα μπορούσαν ποτέ να φθάσουν στη Βαγδάτη, εάν υφίσταντο αληθείς σφοδρούς ανηλεείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς;;;

  Όλη αυτή η αναταραχή διεθνώς, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, μέχρι Χόνγκ Κόνγκ, είναι έργο της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης- Δικτατορίας.
  Η Σιωνιστική Ν.Τ.Π. πιστεύει στο δόγμα «Πόλεμος πατήρ πάντων»…..
  Την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ δικαίωσε την Αργεντινή για την αναδιάρθρωση του χρέους, και τη μη πληρωμή των απίστευτων τοκοχρεολυσίων που ζητούσαν τα κοράκια-γύπες οι Σιωνιστές δανειστές, η Ελλάδα των Σαμαράδων & Τούρκογλου, ενώ ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη, και έχουσα έννομο συμφέρον, απείχε της ψηφοφορίας, διότι έτσι διέταξαν οι γύπες δανειστές των Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων.
  Πρόκειται για ξεφτίλα μεγατόνων που πέρασε αθόρυβα.

  Οι δοσίλογοι πολιτικοί νομίζουν ότι εκτελώντας τις εντολές της ελίτ των Κοσμοκρατόρων, προσφέρουν ύψιστη υπηρεσία στην Ελλάδα!!!
  Ο ΟΗΕ με την ιστορική απόφαση δίνει ισχυρό ράπισμα στους διεθνείς γύπες τοκογλύφους τσιφούτηδες σαράφηδες δανειστές, που πίνουν το αίμα των λαών. Ο ΟΗΕ έτσι δικαίωσε τη σθεναρή και ανυποχώρητη στάση της Αργεντινής, στη μάχη της κατά των αρπακτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αποτελεί
  κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας.

  Οι εφιάλτες πολιτικοί της Ελλάδος, δεν κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, υπέρ των Ελλήνων.
  Όχι μόνο υποδούλωσαν το λαό στις οικονομικές ορέξεις των Κοσμοκρατόρων, αλλά κατάργησαν και το δικαίωμα της κυριαρχίας της Ελλάδος. Με την απόφαση του ΟΗΕ, μπαίνουν τα θεμέλια για ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τα κράτη από τις επιθέσεις των τοκογλύφων κερδοσκόπων δανειστών, όπως συνέβη με τη περίπτωση της Αργεντινής. Οι γύπες τσιφούτηδες δανειστές η μόνη προσφορά στην ανθρωπότητα που κάνουν είναι, «να την έχουν στημένη» στα διεθνή χρηματιστήρια, να αρπάζουν τις οικονομίες των Λαών της Γης, και με τα δικά μας χρήματα που άρπαξαν από τα χρηματιστήρια, να δανείζουν τα κράτη με τοκογλυφικά επιτόκια.
  Δηλαδή με κλεμμένα δικά μας λεφτά, μας δανείζουν τοκογλυφικά.
  Γιαυτό τους λένε διεθνώς γύπες, τσιφούτηδες, όρνεα, και αρπακτικά.

  Στη περίπτωση της Αργεντινής αναφέρθηκε από επίσημα χείλη, ότι τα τοκογλυφικά επιτόκια που ζητούσαν οι διεθνείς γύπες, ανέρχονται στα 1200%. Ασφαλώς κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και στη περίπτωση της Ελλάδος, αλλά οι δούλοι τους πολιτικοί δεν μας το λένε.
  Οι προδότες πολιτικοί έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Πρόσφατα στον ΟΗΕ παρεχώρησαν το όνομα της Μακεδονίας υπέρ των Σκοπίων, σε πείσμα των ευρημάτων της Βεργίνας και Αμφίπολης. Η Αμφίπολη δεν συγκίνησε το Τούρκογλου, που τα έδωσε όλα από το βήμα του ΟΗΕ.
  Ο κόσμος χρειάζεται λιγότερους γύπες, και περισσότερα περιστέρια.
  Πως διάβολο μαζεύτηκαν μέσα στη Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ όλοι οι δοσίλογοι Ελληνο-Εβραίοι Σιωνιστές πολιτικοί, είναι απορίας άξιον.!!!
  Το κακό είναι ότι ο Λαός τους ψηφίζει, δεν τους έχει πάρει χαμπάρι.

  Οι κυβερνήσεις-υποζύγια του διεθνούς κατεστημένου, υπολογίζουν στην οικονομική δυναμική του Σιωνιστικού ΔΝΤ, ώστε αυτό να μπορεί να σκλαβώνει οικονομικά τους Λαούς. Τα πιόνια οι πολιτικοί φοβόνται μήπως το ΔΝΤ καταρρεύσει, γιαυτό το ενισχύουν παντοιοτρόπως.
  Μέσα στο ΔΝΤ έχουν μαζευτεί όλα τα κοράκια, γύπες, & αρπακτικά.
  Η κυβέρνηση της Ισπανίας είπε να τα πληρώσουν όλα οι τράπεζες.
  Οι δικοί μας πολιτικοί εφιάλτες δεν τολμούν.

  Οι Σιωνιστικές ΗΠΑ με θράσος μας λένε ότι, «πίνοντας το αίμα των Λαών, τα κράτη θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη που οφείλουν στους γύπες δανειστές». Οι τοκογλύφοι δανειστές όμως δεν θα χάνουν ποτέ. Μόνο οι λαοί θα χάνουν, οι οποίοι θα θεωρούνται υπεύθυνοι για τις ατασθαλίες των τραπεζών, και τα εγκλήματα των προδοτών πολιτικών, αλλά και της διεθνούς Σιωνιστικής επιχειρηματικής ελίτ, η οποία άρχει των τραπεζών, και πάσης οικονομικής αρχής και εξουσίας.
  Οι καταθέσεις μας σε μια τράπεζα θα θεωρούνται επενδύσεις, άρα θα μπορούμε να τις χάσουμε, όπως στα χρηματιστήρια, με μετοχές αέρα.

  Η αγορά σπιτιού θα θεωρείται ρίσκο, και ουσιαστικά δεν θα μας ανήκει. ΕΚΕΙΝΟΙ που κερδίζουν από όλα αυτά δεν θα φέρουν καμία ευθύνη, και θα συνεχίσουν να ζούνε πλουσιοπάροχα εις βάρος μας.
  Η ελίτ των Κοσμοκρατόρων παίρνουν-κλέβουν χρήματα από τις τράπεζες που τα ξεπληρώνουμε εμείς, με αυτό το κόλπο που λέγεται ανακεφαλαίωση και διάσωση τραπεζών, για να πραγματοποιούν οι Επικυρίαρχοι «επενδύσεις» επισφαλείς, «για το καλό μας», για να βρίσκουμε εμείς εργασία, λένε!!!
  Τα χρήματα των τραπεζών τα παίρνουν-κλέβουν οι Κοσμοκράτορες, γιαυτό πτωχεύουν οι τράπεζες, και καλούμεθα εμείς το φορολογούμενο πόπολο, να πληρώσουμε τα ελλείμματα των τραπεζών, με το κόλπο των κατά καιρούς ανακεφαλαιοποιήσεων, και διάσωσης τραπεζών.
  Δηλαδή ΕΚΕΙΝΟΙ κλέβουν τα χρήματα, και εμείς κάνουμε διάσωση!!!
  Έξυπνο κόλπο!!!

  Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το κόστος της διάσωσης των τραπεζών για τον Έλληνα πολίτη φορολογούμενο ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 100 δις. ευρώ. Αυτό το ποσόν περίπου έκλεψαν μέχρι τώρα οι Σιωνιστές Επικυρίαρχοι & Κοσμοκράτορες από τις Ελληνικές τράπεζες.
  Σκεφθείτε πόσα έχουν κλέψει από τις τράπεζες της υφηλίου!!!
  Δεδομένου ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες είναι περίπου
  5 εκατομ. τότε οι τράπεζες χρωστούν σε κάθε Έλληνα φορολογούμενο το ποσόν των 20.000 ευρώ. για τη διάσωση-ανακεφαλαίωση!!!
  Τα ακριβή νούμερα διαθέτουν το κράτος και οι τράπεζες.

  Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κίχνερ, επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους, αντί να υποδουλώσει τη χώρα του στο Σιωνιστικό ΔΝΤ του Ρότσιλντ.
  Ο πρόεδρος Κίχνερ στηρίχθηκε σε πρωτοβουλία του Μεταξά του 1936
  Σήμερα η πρόεδρος Χριστίνα Φερνάντεζ-Κίχνερ, ισάξια του συζύγου της, με αγώνες κατάφερε να δικαιωθεί εκ νέου, τσαλακώνοντας τους γύπες και κοράκια δανειστές Κοσμοκράτορες. Εδώ στην Ελλάδα οι προδότες Σιωνιστές Ελληνο-Εβραίοι πολιτικοί δεν έχουν φιλότιμο, και δεν φέρουν αρσενικούς αδένες. Είναι όλοι τους τσιράκια και πιόνια των τραπεζών του διεθνούς Σιωνιστικού τραπεζικού συστήματος.

  Οι εφιάλτες υποτελείς πολιτικοί, μαριονέτες της Σιωνιστικής διεθνούς-Ν.Τ.Π., μας γέλασαν, μας χρέωσαν, μας πούλησαν.
  Όσο παραμένουν στην εξουσία οι Σαμαρο-Βενιζέλοι, τόσο θα υποφέρει ο λαός, και θα εισπράττουν οι γύπες δανειστές Κοσμοκράτορες.
  Αυτά να τα βλέπουν οι αφελείς βουλευτές που τους στηρίζουν.
  Το Σιωνιστικό ΔΝΤ όπου πήγε άφησε πτώματα ανθρώπινων ψυχών.

  Πόλεμοι, εμφύλιοι πόλεμοι, αύξηση φτώχειας, άθλια ζωή, αυτοκτονίες,
  ισοπέδωση των πάντων, απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αυτά είναι τα έργα του ΔΝΤ. Οι Σιωνιστές δανειστές ξεκαθάρισαν ότι, δεν διαπραγματεύονται τη χαλάρωση του Μνημονίου. Αφού τώρα τα υπέγραψαν όλα οι προδότες πολιτικοί, κορόϊδα είναι οι Τροϊκανοί;;;
  Επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις, σε νέα μείωση συντάξεων, και σε χίλια όσα προαπαιτούμενα. Βρήκαν δοσίλογους πολιτικούς και τα κάνουν αυτά. Όλα τα δραματικά γεγονότα που βλέπετε να εξελίσσονται και διαδραματίζονται στο πλανήτη, είναι Γεωπολιτικά προγράμματα της Ν.Τ.Π. των Κοσμοκρατόρων, και συνδυάζονται με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, διότι ΕΚΕΙΝΟΙ θέλουν μια Ελλάδα υποβαθμισμένη και το λαό της εξαθλιωμένο στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

  Μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες!!!
  Μια Ελλάδα διηρημένη σε πολλά κομμάτια, για να εγκλωβίσουν τη Ρωσία στο βορρά, να μην έχει πρόσβαση στο Αιγαίο, με μια Τουρκία όργανό τους ώστε να κλείσει τα στενά Δαρδανελίων-Βοσπόρου.
  Όμως δεν έχουν μόνο ΕΚΕΙΝΟΙ προγράμματα, έχει και η Ρωσία τα δικά της Γεωπολιτικά & Γεωστρατηγικά σχέδια.

  Οι γύπες δανειστές ξεκαθάρισαν ότι δεν υποχωρούν, αφού τα Μνημόνια υπεγράφησαν. Η Ελλάδα στοχοποιήθηκε με την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας, και η Σιωνιστική Ν.Τ.Π. άρχισε την οικονομική αφαίμαξη της Ελλάδος, και όχι μόνον. Η ελίτ της παγκόσμιας δικτατορίας των Επικυρίαρχων, λέει ότι θα πρέπει γρήγορα να φτιάξουμε το παγκόσμιο κράτος της Ν.Τ.Π. με αίμα, δάκρυα, σταυρώσεις, και αποκεφαλισμούς, λες και είμαστε στα χρόνια του Αβραάμ, του Ηρώδη, και του Καϊάφα.

  «Το Δόγμα του Σοκ» εφαρμόζεται σε όλο του το μεγαλείο, επάνω στον Ελληνικό Λαό. Το Ελληνικό χρήμα έχει συγκεντρωθεί όλο στις τράπεζες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, και η Ελληνική αγορά είναι νεκρή.
  Η εύκολη λύση για τους προδότες πολιτικούς είναι οι μισθοί, συντάξεις, και φόροι πάσης φύσεως.
  Μετά τη προδοτική χρεοκοπία της Ελλάδος, εάν συνυπολογίσουμε και τις προδοσίες στα Εθνικά μας θέματα,(Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο, Αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορία, πολιτισμός των Ελλήνων), κ.λ.π.
  ολοκληρώνεται το πάζλ της προδοσίας της χώρας.

  Τον προδότη πολλοί εμίσησαν, την προδοσίαν ουδείς.
  Αυτό το ρητό να έχουν πάντα υπόψιν οι προδότες «Έλληνες» πολιτικοί.
  Έλληνες, ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ.
  Όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον του πολίτη.
  Αν αγωνιστείς μπορεί και να νικήσεις, αν δεν αγωνιστείς είσαι από χέρι χαμένος.

  ΑΝΤΩΝΗΣ Ι.ΓΡΥΠΑΙΟΣ
  Διεθνολόγος

  Hellasforce

 • Free Web Hosting